Data: 2002-09-01 11:20:06
Temat: Re: bylo desery roznych krajow, jest powtorka jak zrobic mascarpone
Od: "RudaKazia" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Prawdziwe mascarpone to po prostu rodzaj twarozku robionego ze swiezej
> smietanki o zawartosci tluszczu nie mniej niz 25%, podgrzewa sie ja do 85
> stopni Celsjusza po czym zakwasza, zeby sie sciela - robi sie z tego b.
> gesty twarozek, serwatke odlewa sie calowicie po 12 godzinach. Wazna jest
> jakosc smietanki - w Lombardii, ojczyznie mascarpone, dobry ser robi sie
> tylko ze smietany krow, ktore pasly sie na lakach, bez zadnych gotowych
pasz
> i innych "wynalazkow". W tym swietle serek homo jest raczej nie na miejscu
> ;-) - lepiej juz zrobic sobie samemu mascarpone w domu ze smietanki
> (najlepiej kremowki od tzw. "wiejskiej baby"), chociazby kwaszac ja w
zwykly
> sposob i robiac twarozek domowym, maminym sposobem.
> Pozdrwaiam
> Herbatka efemeryczna
Ach, czyli ze smietanki. Super. Tez proste. Jeszcze raz dzieki! (ten post o
mleku napisalam zanim doszedl ten o smietance).
Pozdrawiam.
M.
|