Data: 2003-02-14 12:59:45
Temat: Re: caluski
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Moze to, jest to o czym mysle. Moglabym prosic o przepis?
Monika
"Iris" <i...@t...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b2hfak$14t$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Quefear <Q...@p...onet.pl> napisał(a):
> > Monika Biermann wrote:
> >> pieczone w oleju i jednam z najwazniejszych
> skladnikow
> >> byl ser bialy.
> >
> > U mnie w rodzinie całuskami nazywano małe piernikowe
> > ciasteczka, pieczone normalnie, ale ze dwa miesiące
> przed
> > świętami, tak żeby do gwiazdki zmiękły.
> >
>
> Sa jeszcze caluski podobne do bez, przygotowane z
> bialka ubitego z cukrem pudrem, wymieszane z
> przetartymi owocami (np.brzoskwiniami), wyciskane
> szpryca na blache i suszone w piekarniku.
> Ale zastanawiam sie czy Monice nie chodzi o
> tzw."madrzyki" (a z ogonkiem), czyli male splaszczone
> galeczki z sera twarogowego, wymieszanego z jajami,
> cukrem, nieduza iloscia maki, smietany i masla, smazone
> w tluszczu (albo pieczone na natluszczonej blasze), a
> potem posypane cukrem pudrem.
>
> Iris
>
|