Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cannelonni Re: cannelonni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: cannelonni

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cannelonni
Date: 10 Jan 2002 10:04:21 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 60
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <a1ihlp$8r$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1010653461 22187 192.168.240.245 (10 Jan 2002 09:04:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jan 2002 09:04:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.164.92, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91039
Ukryj nagłówki

> witam poszukuje ciekawych przepisów na cannelloni
>
>
> pozdrawiam
>
> Tomek
>
>
Cześć, podaję Ci mój sprawdzony i rdzennie włoski przepis na cannelloni
nadziewane ragu:
na ragu:
30 dag włowiny
15 dag karkówki wieprzowej
10 dag wędzonego boczku
jedna spora cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 mil czerwonego wina
pomidory z puszki - 500 gr lub przecier (passata) z pomidorów
mały kartonik soku pomidorowego
bazykia (najlepiej świeża, ale nadaje się też suszona
pieprz, sól, chili (można też dodać parę kropel tabasco)

na beszamel:
5 dag mąki
5 dag masła
pół litra mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

2 opakowania oryginalnej włoskiej mozzarelli
parmezan (najlepiej w kawałku i zetrzeć w domu, ale trudno kupić, więc może być
tarty - byle oryginalny - włoski)

1. Mięso i boczek zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek.
3. Dodać mielone mięso, podsmażyć, jak puści sok i sok wyparuje, wlać wino.
4. Po odparowaniu wina dodać pomidory i sok, później przyprawy: sól, pieprz,
chili, bazylię (można też wrzucić kostkę smaku KNORRA tymiankowo-bazyliową).
Dusić na wolnym ogniu około 1 - 1,5 godziny

5. Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę. Dokładnie rozprowadzić, powoli dodawać
zimne mleko (porcjami). Bardzo długo, dokładnie i powoli mieszać. Dodać sól,
pieprz i gałkę muszkatołową. Tajemnicą beszamelu jest brak grudek, więc trzeba
się namieszać.

6. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach mozzarellę i na małych oczkach parmezan.

7. Do formy na dno wlać trochę ragu, trochę beszamelu i wsypać sera. Cannelloni
nadziewać ragu i układać. Po jednej warstwie klusek znowu: ragu, beszamel, sery
itd., aż do wykończenia klusek. Na wierzch: sery. Uwaga: naczynie przykryć
pokrywą lub folią aluminiową.

Piec w gorącym piekarniku: około 180-200 oC przez 45-60min. Podawać z czerwonym
winem - polecam Bardolino.

Smacznego - Agnieszka


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6