Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: carpacci
Date: 10 Feb 2002 20:17:47 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 42
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <f...@4...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1013368667 19463 192.168.240.245 (10 Feb 2002 19:17:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Feb 2002 19:17:47 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.76.63.200, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95497
Ukryj nagłówki
>
> >Jako ?e to mój pierwszy post na grup?, zatem na pocz?tek witam wszystkich
> >grupowiczów.
> >Ma?e pytanko:
> >kupi?em ostatnio w sklepie mi?sko, które na metce opisano jako "carpacci"
> >(cieniutko pokrojone plasterki), nie napisali z jakiego to zwierza.
> >Tak wi?c co to takiego "carpacci" i jak najlepiej to przyrzadzi? na
> >niedzielny obiadek???
> >
> >pozdro
> >Jacek
>
> hhhmmm, widze 2 wyjscia -jedno to mieso z malarza wloskiego
> Renesansu.
> Drugie, bardziej mozliwe (hehehe), bo nie wiem czy malarza by
> nastarczylo to wolowina...
> podobno nazwane dla malarza, bo lubil on czerwony kolorek...
> Vittore di Carpaccio, tak go wolali, bo sie z Karpat
> przypaletal...)
>
> sa to bardzo cienkie plasterki wolowe, jedzone na surowo,
> popsikane oliwa i sokiem z cytryny, zazwyczaj poukladane na
> fikusnej salacie, zazwyczaj jako przystawka. podobno robiono to
> przysmazajac kawalek woloy i odkrawajac ten przysmazony platek, i
> tak dalej.
>
> Domowy sposob na to, zeby uzyskac tak cienutko krojone mieso (a
> cienkie jest jak szynka parmenska), to zamrozic na troche kawalek
> poledwicy, ale nie na amen, na kamien, ale zeby mieso bylo nieco
> sztywne, wtedy kawalkimoznakroic naprawde cienkie.
>
> doszlo tez do tego, ze carpaccio moze oznaczac sposob podania
> danego jedzenia - np jarzyny/tunczyk/salatkowe - w bardzo
> cienkich plasterkach, z sosem vinegraitte.
>
> Krysia
>
a Włosi to jeszcze posypują parmezanem i wtedy jest naprawdę wspaniełe.
Agnieszka z Łodzi (entuzjastka parmezanu w każdej postaci).
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|