Data: 2003-05-16 07:36:11
Temat: Re: cassoni-myślałam o czymś takim...
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik misia31 napisał:
> Dzieki :) i baw się dobrze!!!
>
Bylo zimno wiec zmarzlam ale fajnie bylo :)
Oto obiecane przepisy.
Calzone allo stracchino (stracchino to u nich bardzo gesty
jogurt enzymatyczny i swietnie mozna go zastapic nasza
smietana i serem bilaym wymieszanym i wygladzonym, ma byc geste)
500 g pasta di pane (to nic innego jak juz gotowe ciasto na
chleb [juz wiem czmu taki wstretny maja] robi sie je z 500 g
maki, 30 g drozdzy piwowarskich, lyzeczki soli, lyzeczki
oliwy oraz 250 ml letniej wody - drozdze nalezy wymieszac z
lyzeczka maki i rozrobic z odrobina wody, zostawic na pol
godziny. Potem wysypac make, dodac soli, oliwy oraz zaczyn,
wyrobic na gladkie ciasto. Ciasto odstawic na 2 godziny a
potem powtornie wyrobic i mozna zabrac sie za przygotowania)
250 g tego stracchino czyli jogurtu czyli u nas twarogu ze
smietana
1 pęczek rukoli
1 jajko
sol
oliwa
Przygotowujemy ciasto. kiedy wyrosnie, podzielic ciasto na 4
czesci i walkowac w sposob zeby uformowac 4 cienkie krazki o
srednicy okolo 20 cm. Odstawić je w cieple miejsce
delikatnie na naoliwionej blaszce i pozostawcie je na 20
minut w cieple. W miedzyczasie kroimy rukole, mieszamy ja z
twarogiem i doprawiamy sola. Smarujemy nasze krazki powstala
masa. Brzegi ciasta posmarowac skloconym jajkiem i zlozyc na
ksztalt calzone i zalepic rogi. Naoliwic lekko placki i
wlozyc do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na okolo 20-25
minut.
Słodkie calzone z czekolada.
500 g tej masy chlebowo/pizzowej
4 dojrzale banany
200 g czekolady (gocce to krople wiec chyba chodzi o 200 g
wiorkow czekoladowych albo co, czekolada ma byc w drobnych
kawalkach ;) )
cukier puder
gorzkie kakao
sok z cytryny
cynamon w proszku
Banany kroimy w plastry i skrapiamy je obficie sokiem z cytryny.
Właczamy piekarnik na średnia temperature (ok 180 stopni).
Na gore i dol ustawiamy naczynie z woda.
Z ciastem jak w poprzednim przepisie. Jak juz bedzie z nim
ok to na kazym krazku ukladamy 1/6 czesc bananow, posypujemy
cynamonem i posypujemy 1/6 czekolady. Skladamy clazoni na
pol, zaciskamy mocno rogi. Wkladamy do pieca i trzymamy tak
dlugo dopuki calzoni nie stana sie pekate i zlociste.
Calzone posypujemy kakaem i cukrem.
Milej zabawy :)
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
|