Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.be
lnet.be!news.belnet.be!opentransit.net!proxad.net!noos!not-for-mail
From: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ceviche
Date: Mon, 27 Aug 2001 21:27:52 +0200
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 61
Message-ID: <3...@n...fr>
References: <3...@n...fr> <9mbie3$80g$1@news.tpi.pl>
<3...@n...fr> <004a01c12f1f$32abdc20$0200a8c0@BeataMoryl>
NNTP-Posting-Host: 212.198.216.194
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: neon.noos.net 998940510 10610 212.198.216.194 (27 Aug 2001 19:28:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Aug 2001 19:28:30 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [fr] (Win95; U)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64421
Ukryj nagłówki
Dziekuje kochana za dobre slowo. Jak juz z gory podalam jestem dosyc nedzna
kucharka i glownie czytam wypowiedzi na tej grupie (szalenie lubie jak mi slinka
idzie do gebusi). Ten przepis wyslalam bo w calej mojej nieudolnosci kulinarnej
to mi wychodzi. Nawet Mamie jak przyjechala ze Szczecina podstepnie to podalam
(to znaczy wladowalam na talerz nie mowiac jak sie robi - potem nie chciala
wierzyc ze to surowa to znaczy "nie obrobiona cieplnie" rybka, i tesc tez nie a
to juz jest cos bo pochodzi z Kieleckiego i glownie lubi ziemniaczki w tlustym
sosie - a zjadl ceviche i to jeszcz jak!!.......)
Z przyprawami to ja dokladnie nie wiem. We Francji podsypuje proszkiem na ktorym
pisze rzeczywiscie "cumin moulu" (moulu = zmielony). Ma to dokladnie taki sam
zapach jak czarnuszka ktora hodowal moj dziadek (takie male czarne nasionka).
Poza tym pol godziny temu przylazl José (moj kolega z Peru)... ktorego przpis
"rodzinny" (bo wersjii ceviche chyba jest tyle chyba ile rodzin peruwianskich)
wlasnie wyslalam na grupe. Wszystkie posty mu prztlumaczylam (bo on po polsku
ani be ani me). Chichotal strasznie i kazal mi napisac ze " w Peru ceviche sie
jada od 100 lat i niewiadomo dlaczego populacja sie ciagle zwieksza ") - to bylo
ŕ propos tych robakow (nematoz o ktorych pisal Irek))
Zwlaszcza ze nematozy to zeczywiscie grozne zakazenie. 3 rozne gatunki (w Azji
poludniowo wschodnie) Ofiarami padaja rybacy i ludzie pracujacy na polach
ryzowych w Chinach i Wietnamie. To swinstwo przbija skore na nogach i pozniej
rzeczywiscie krazy sobie po organizmie i osiedla sie w roznych takich
sledzonach, watrobach itp. Na nasz szczescie w Europie to nie isnieje, jako ze
nematozom jest za zimno i nie ma tez pol ryzowych.......
Tym niemniej polecam tylko swiezutka rybke jako ze gronkowiec zlocisty i
salmonellosa istnieje......A swieza rybka lapie to tym latwie im wiecej lap ja
dotyka w czasie transportu (np. z Leby do Zakopanego)
Buzka
Ania
Herbatka a écrit :
> ----- Original Message -----
> From: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Monday, August 27, 2001 12:10 AM
> Subject: Re: ceviche
>
> > 8/Posypac przyprawami: we Francji znalezlismy z Jose mielona czarnuszke
> > (cumin).
> (ciach)
> > w okole dzieje sie to co z wloskim carpccio. Surowe mieso jest
> przesiakniete
> > cytryna ktora koaguluje
> > (tak jak podczas gotowania) proteiny. Rybka wychodzi z lodowki "ugotowana"
> a
> > przy tym
> > przesiaknieta cebulka i ziolkami. Pycha
> Zgadzam sie Aniu - ceviche jest bardo dobre i w zadnym przypadku nie
> "zalatuje" surowa ryba czy czyms takim - jednak im swiezsza ryba tym lepsze
> ceviche. Ale mam drobna uwage - to co po angielsku i francusku nazywa sie
> cumin (niemieckie Weisser Kreuzkuemmel lub Roemischer Kuemmel) to kminek
> rzymski lub inaczej indyjski (lacinskie Cuminum cyminum), czarnuszka
> (Nigella sativa) to nigella lub onion seed po angielsku, nigelle, poivrette
> lub cheveux de Venus (za pisownie nie recze - nie znam francuskiego) po
> francusku i Schwarzkuemmel po niemiecku. Tak dla porzadku ;-)
> Herbatka
> PS: ale smaku mi narobilas :-))
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|