Data: 2001-08-31 16:36:06
Temat: Re: ceviche
Od: Hanna Deirdre <d...@p...au.poznan.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 28 Aug 2001 07:50:39 +0200, w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
wrote:
>Hanna Deirdre <d...@p...au.poznan.pl> wrote:
>
>
>> Co to jest grosso mode?? Kazalam narzeczonemu tlumaczyc bo to moze po
>> hiszpansku a on tyz z Wenezueli ale twierdzi ze to niczego mu nie
>> przypomina. Jednak nie moge mu do konca wierzyc bo on do dzis nie zna
>> (po hiszpansku bo po polsku to JA go ucze!) nazw roslin, przypraw,
>> etc, bo to go nigdy nie interesowalo - ot taki wykwit epoki MTV i
>> komputerow, na szczescie idzie mu coraz lepiej, jajecznice zrobi i
>> sosik do spagetti. Ufff. No ale co to jest grosso modo???
>
>"Grosso modo" to z laciny, termin uzywany na receptach, znaczy tyle co
>"grubo pokrajany" lub "potluczony". Zaadaptowany tez, jako zartobliwy,
>w polszczyznie.
Dziekuje wszystkim za wyjasnienia, fakt ani Ja ani Jacek laciny sie
nie uczylismy!
pozdrawiam Hania
|