Data: 2001-10-12 06:40:44
Temat: Re: charlotte russe- ratunku
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> wrote:
> > Charlotte jest z jablkami i na cieplo a Charlotte Russe chyba zamrozony i
> > wypelniony lodami lub bita smietana.
>
> No wlasnie tu tez mam problem bo znam wersje z musem jablkowym i kilka
> zrodel podaje, ze jest to przepis z jablkami. Sa to jednak glownie zrodla do
> ktorych mam umiarkowane zaufanie jak np. encyklopedia Onetu. W przepisach
> angielskich w ogole jednak jablka nie figurja co napawa mnie obawa, ze to co
> przez lata bralem za charlotte russe w istocie nim nie jest
Zwykla Charlotte jest (zwykle) z musem jablkowym, oblozona chlebem,
podawana na cieplo. Inspirowna jest angielskim puddingiem, nazwe wziela
od krolowej Karoliny, zony Jerzego III.
Charlotte Russe, wynalazek Careme'a oblozona jest biszkoptami -- kocimi
jezyczkami, wypelniona tradycyjnie kremem bawarskim (lub innym rodzajem
kremu), na zimno. Uwaga: mozna przyrzedzic krem bawarski z musem
jablkowym, nazywa sie to "a la normande" i wszystko bedzie Ci sie
zgadzalo. Francuska z angielska szarlotka rosyjska z kremem bawarskim
po normandzku.
A w Polsce szarlotka nazywa sie placek z kruchego ciasta z jablkami.
Wladyslaw
|