Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chcę zrobić "szwedzkie pierogi", czy coś podobnego.
Date: Mon, 29 Sep 2003 21:09:50 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 45
Message-ID: <bl9vrq$jb8$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <bl8uh6$ppb$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-4626.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1064862395 19816 62.87.147.18 (29 Sep 2003 19:06:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Sep 2003 19:06:35 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <bl8uh6$ppb$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.3.1) Gecko/20030425
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174728
Ukryj nagłówki
Użytkownik Kruszynka (Wrocław) napisał:
> Zachęciła mnei do tego pomysłu walkie! i moja szwagierka, która jadła coś
> takiego i jej twarz przy wspomnieniach wyrażała anielską błogość.
> Mniej więcej czuję, co miałoby tam być, ale jeszcze chciałam sie dopytać.
Bo one sa boskie! :-)
> Chciałam zrobić tak:
>
> podsmażyć pieczarki z cebulka i przygotować sobie starty żółty ser;
Te w Krakowie sa bez sera ale mysle ze ser nie zaszkodzi. Sa doprawione
na dosc pikantnie.
>
> ciasto chciałam zrobić takie: 2 szkl. mąki, 2,5 dkg drożdży, wody tyle, ile
> potrzeba będzie, łyżkę smietany, aby drożdżom było smaczniej rosnąć, 2 łyżki
> oleju, łyżeczka soli. Po zrobieniu i wyrośnięciu ciasta chciałam je
> rozwałkować, wyciąć większe kółka, nadziać farszem
> pieczarkowo-cebulowo-serowym, zalepić tak jak pierogi (tylko większe będą) i
> albo upiec w piekarniku, albo usmażyć w głębokim tłuszczu.
Generalnie te pierogi krakowskie sa dlugosci ok 30 cm i sa cienkie jak
dwa kobiece palce ;). Ciasto jest drozdzowe ale malo wyrosniete, jest
miekkie, cienkie i nie ma widocznych pecherzy jakis ;). Ma ksztalt taki
wrzecionowaty. Z tego co widzialam to te palki byly wykrajane z paskow
ciasta. Na srodek tych paskow wzdluz sie kladzie farsz i zlepia a konce
sie zweza. Na wierzch posmarowac to oliwa z zoltkiem i upiec w piekarniku.
>
> I tu sa moje wątpliwości:
> lepiej usmażyć czy upiec?
Upiec.
> Nie będą twarde po tej operacji termicznej?
Mam nadzieje ze nie.
> Czy do ciasta daje się jajka ? (ja sobie pomyślałam, że takie ciasto podobne
> do "pizzowego" będzie najbardziej neutralne smakowo).
Tez mi sie takie wydaje najlepsze :-)
>
> Z góry dziekuję za podpowiedzi :)
>
Mam nadzieje ze sie przydadza, opisz jak wyszlo :-)
> Kruszyna
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
|