Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "astrzyk" <a...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chińskie - jak?
Date: Fri, 18 Feb 2005 10:59:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <cv4edp$s4c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cv4as0$282$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: axz98.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1108720890 28812 83.27.111.98 (18 Feb 2005 10:01:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Feb 2005 10:01:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232125
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:cv4as0$282$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Naszła mnie coś ostatnio ochota na chińskie jedzenie. Co gorsza, knajpy
> przestały w zaspokojeniu tej ochoty wystarczyć. Zatem zwracam się z
> uprzejmą prośbą do BiSwK o podanie (albo wskazanie www) jakiegoś fajnego
> przepisu na "typową chińszczyznę". Najlepiej coś w miarę prostego (w
> sensie nieskomplikowanych produktów; marynować i pichcić mogę i 2 dni),
> chętnie z kurczaka. Pomożecie?
Witam!
Czesto czytam grupę i wykoszystuję wasze super przepisy i rady więc teraz
może sama coś napiszę. Pewnie nic odkrywczego ale spróbuje :)
Tylko nie bijcie jesli coś bedzie nie tak.
Ja chińszczyznę robie w bardzo prosty sposób:
kurczaka drobno kroję i przyprawiam na ostro, oprócz standardowych przypraw
dodaję przyprawę o nazwie "pięć smaków" (albo jakoś tak, nie pamiętam
dokładnie) Podsmażam na patelni a następnie dodaję warzywa z mrozonki
chińskiej, sos sojowy ciemny i dusze do miękkości.
podaję z ryżem,
smaczne i szybkie
mam nadziej ze sie komus przyda
pozdrawiam astrzyk
|