Data: 2000-11-14 08:46:18
Temat: Re: chleb bialy
Od: "===wojmat===" <C...@v...pl.INVALID>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości
news:1ejvbip.19ubekv15hcgqoN%wlos@tele.com.pl napisał(a):
(...)
> Pewna zaleta bialego pieczywa jest przyswajalnosc zawartych w nim
> mineralow. W pieczywie razowym niektore mineraly, np. zelazo, sa
> zwiazane z kwasami fitynowymi, co sprawia, ze trudniej sa
absorbowane z
> przewodu pokarmowego. [...] Latwiejsza absorbcja zelaza z bialego
> pieczywa rekompensuje do pewnego stopnia nizsza zawartosc tego
mineralu.
>
tak, ale właśnie w tej części ziarna która jest usuwana przy uzyskaniu
białej mąki znajduje się dużo innych cennych składników jak wit. z
grupy B, magnez i inne.
BTW: słyszałem też że przyswajalność pieczywa ciemnego jest lepsza w
wypadku pieczenia na zakwasie (w porównaniu do drożdżowego) a raczej
wyczytałem to w jakichś wiadomościach medycznych, źródła niestety nie
znam.
wojmat
|