Data: 2008-01-02 17:30:26
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomasz Murgrabia wrote:
>>Poza tym chleb wyszedł rewelacyjny - odpowiednio wilgotny, bez zakalca.
>>Jedyny problem, że nie mogę go wyjąć z formy.
>
> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
> odwróceniu.
> Jak spróbowałem w pojemniku z przykryciem (pokrywka szorstka bez szkliwa )
> niestety chleb przywarł krawędziami do pokrywki - masakra.
> Poza tym z przykrywką wo wyszedł wielki papuch - (pampuch?) musiałem
> dopiekać żeby zrobiła się piękna brązowa skórka.
>
> Pozdrowienia
> Tomek
>
>
Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa
razy w tygodniu od kilku tygodni. Nagrzewam piec razem z garnkiem i
pokrywka, po pol godzinie wrzucam do garnka ciasto i przykrywam na 20
minut, zeby chleb byl wilgotny w srodku, potem pieke bez pokrywki
nastepne 20 minut. Przepis na ten chleb i ten sposob pieczenia jest z
przepisu w New York Times, pod nazwa no-knead bread. Jest kilka video na
youtube jak sie ten chleb robi, wystarczy wpisac "no-knead bread".
MB
|