Data: 2007-09-07 07:47:05
Temat: Re: chlebek czegokolwiek, ale w Wwie
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ma właśnie zaczyn do oddania w dobre ręce, to ja bardzo chętnie przyjmę.
>
co za problem, kupujesz make zytnia razowa (np EKO)
wsypujesz do miski, dolewasz wody (do konsystencji gestego ciasta
nalesnikowego), mieszasz!!
i tak dokladasz maki i wody 2 x dziennie, trzymajac w cieple (ja trzymam w
uchylonym troche piekarniku
z zapalona zarowka), jak sie uzbierze odpowiednia ilosc robisz chleb (ok 600
gram).
Zakwas powinien miec przyjemny zapach i byc wyraznie pulchny.
Dosypujesz maki (tak zeby byla dosyc gesta paćka), 10 minut krecisz mikserem
do wyrabiania ciasta
troche soli. rosnie ol. 3-4 godziny w cieple. Potem wstawiasz na 50 min do
piekarnika ok 180-190 stopni.,
i masz pyszny chelebek razowy.
pozdrawiam WM
|