Data: 2003-02-21 16:11:30
Temat: Re: "chlebki", czyli sniadanie na cieplo, slodko i nie tylko:)
Od: b...@g...pl (Katarzyna Nowak)
Pokaż wszystkie nagłówki
------ Wiadomość oryginalna ------
Od: alla <a...@t...pl>
Data: 2003-02-21 16:39
Temat: "chlebki", czyli sniadanie na cieplo, slodko i nie tylko:)
> Witam!
> A dzieki mojej babci, ktora to do II wojny mieszkala na
dzisiejszej
> Zachodniej Ukrainie, stosuje czesto ciasto gesciejsze od
nalesnikowego do
> smazenia tzw.chlebkow (to juz nazwa mojego syna jak dziecieciem
byl:)
> Robie ciasto i w nim maczam kromki czerstwego chleba.
> Smaze na oleju. mozna je jesc:z keczupem, dzemem, mozna na gorace
polozyc
> cienki plaster sera zoltego itp...
> "Chlebki" na 2 osoby
> 1 szklanka mleka
> 1 szklanka maki
> 1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
> 1 jajko
> szczypta soli
>
> Postepowac jak z ciastem nalesnikowym,
> warunek:
> nie moze ciasto splynac z chleba:)))
To ejst fajny przepis. Ja dotad robilam tak: rozbeltalam w misce
mleko z jajkiem, maczalam w tym chleb tostowy i na patelnie.
rzekomo ma to nazwe french toast;-) I ja to lubie z konfiturami:-)
------------ R E K L A M A ------------
Wez udzial w konkursie Oracla!
http://www2.gazeta.pl/firma/0,42246,0.html
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|