Data: 2003-02-21 15:39:42
Temat: "chlebki", czyli sniadanie na cieplo, slodko i nie tylko:)
Od: "alla" <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <v...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3a38.0000014a.3e560ecf@newsgate.onet.pl...
> Czasem w telewizji widzę takie dziwne naleśniki, jakieś takie grubaśne,
czasem
Witam!
A dzieki mojej babci, ktora to do II wojny mieszkala na dzisiejszej
Zachodniej Ukrainie, stosuje czesto ciasto gesciejsze od nalesnikowego do
smazenia tzw.chlebkow (to juz nazwa mojego syna jak dziecieciem byl:)
Robie ciasto i w nim maczam kromki czerstwego chleba.
Smaze na oleju. mozna je jesc:z keczupem, dzemem, mozna na gorace polozyc
cienki plaster sera zoltego itp...
"Chlebki" na 2 osoby
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia lub sody
1 jajko
szczypta soli
Postepowac jak z ciastem nalesnikowym,
warunek:
nie moze ciasto splynac z chleba:)))
Do tego pije mleko, kakao bo tak mi smakuje.
Alla
|