Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chlodnik
Date: 19 May 2004 05:54:34 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c8aqb0$mhv$1@mamut.aster.pl>
<2...@j...jasien.net>
<2...@n...onet.pl>
<2...@j...jasien.net>
<c8cjf5$6sr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1084946074 7548 80.72.34.43 (19 May 2004 05:54:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 May 2004 05:54:34 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202092
Ukryj nagłówki
In <c8cjf5$6sr$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> Konrad Brywczyński wrote:
>> Wladyslaw Los wrote:
>>>
>>> szczawiu". Wg. Monatowej chłodnik litewski jest z botwiny. Nadto
>>> chłodnik jest jednak daniem sezonowym także ze względnu na inne jego
>>> składniki, nie tylko buraki, pomijając to, że jest zupą dobrą przede
>>> wszystkim na upały.
>>
>> Przede wszystkim, jednak na Litwie jadłem chłodnik także w
>> chłodniejsze pory roku. Zresztą chodziło mi głównie o przełamanie
>> panującego w kuchni polskiej automatycznego kojarzenia chłodnika z
>> botwiną na zimno (której, nawiasem, nie lubię).
> ===
> Robię chłodniki przez cały rok (bo lubię).
I bardzo dobrze. Nie zmienia to jedna faktu,że chłodnik jest zasadniczo
typową potrawą sezonową. Ponadto -- oczywiście można jeść całą rok jakąś
potrawę , którą się lubi. Są zresztą potrawy, które można robić równie
dobrze cały rok. Jednak o ile przyjemniej jeść to co w sezonie
najlepsze, zmieniać jadłosps stosownie do pory roku.
Władysław
|