Data: 2004-05-19 05:54:34
Temat: Re: chlodnik
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c8cjf5$6sr$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> Konrad Brywczyński wrote:
>> Wladyslaw Los wrote:
>>>
>>> szczawiu". Wg. Monatowej chłodnik litewski jest z botwiny. Nadto
>>> chłodnik jest jednak daniem sezonowym także ze względnu na inne jego
>>> składniki, nie tylko buraki, pomijając to, że jest zupą dobrą przede
>>> wszystkim na upały.
>>
>> Przede wszystkim, jednak na Litwie jadłem chłodnik także w
>> chłodniejsze pory roku. Zresztą chodziło mi głównie o przełamanie
>> panującego w kuchni polskiej automatycznego kojarzenia chłodnika z
>> botwiną na zimno (której, nawiasem, nie lubię).
> ===
> Robię chłodniki przez cały rok (bo lubię).
I bardzo dobrze. Nie zmienia to jedna faktu,że chłodnik jest zasadniczo
typową potrawą sezonową. Ponadto -- oczywiście można jeść całą rok jakąś
potrawę , którą się lubi. Są zresztą potrawy, które można robić równie
dobrze cały rok. Jednak o ile przyjemniej jeść to co w sezonie
najlepsze, zmieniać jadłosps stosownie do pory roku.
Władysław
|