Data: 2002-07-10 16:29:58
Temat: Re: chłodnik-raz jeszcze
Od: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kuchnia litewska zna bardzo dużo chłodników, większość tu omówionych to
warianty tych przepisów. Szczawiowy, z kwasu chlebowego,z maślanki, z
razowego chleba i owoców, a oto z piwa:
2 butelki piwa jasnego, cytryna,szklanka cukru, 2 łyżki rodzynków, laska
cynamonu, 2 goździki, szklanka czerwonego wina, szklanka śmietany.
Do zimnej wody (2szklanki) włożyc cynamon, goździki i cukier, przykryte
gotować 20 minut. Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i sok z cytryny.Dobrze
schłodzić.Wlać piwo, wino, i podprawić śmietaną. Podawać z grzankami (?).
k - 2
|