Data: 2003-07-23 04:50:37
Temat: Re: chwalę się
Od: "sMOCZYCA" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis mniej wiecej taki:
dokladnie to nic nie potrafie powiedziec bo wszystko robilam na "oko"
najpierw zagniotlam ciasto z maki (2 szklanki) i masla ( pól kostki) 2 lyzki
wody i soli ciut
wylozylam to na blaszke, obkleilam dokladnie boki az powstal kant,
naklulam widelcem i wstawilam do lodówki zeby sie schlodzilo (dobre pól
godziny)
pózniej wstawilam do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni i pieklam 20 minut
w miedzyczasie przygotowalam farsz: twaróg jakies 300g, wymieszalam ze
smietana 12% ok 100ml ,
doprawilam sypiac duzo pieprzu,soli i galki muszkatolowej potem wbilam 4
jajka , wymieszalam i do lodówki.
Nastepnie mrozony szpinak na patelnie,na lyzke masla, rozmrozil sie ladnie
to go odparowalam (dlugo to trwalo), dodalam czosnek granulowany ale ile to
nie wiem - kwestia smaku i zestawilam z ognia. Gdy wystygl to polaczylam z
twarogiem wczesniej wstawionym do lodówki.
wyjelam spód z piekarnika, wylalam na to farsz, posypalam serem startym
- mysle ze nie ma znaczenia jaki sie wybierze, posypalam jakas mieszanka
ziól (chyba z serii do grila)
i spowrotem do piekarnika na 20 minut.
czy upieczone sprawdzalam wkladajac zapalke w srodek , gdy wyszla sucha to
wyjelam.
poniewaz jest to bardzo sycace to zjedlismy po malym kawalku a nastepnego
dnia odgrzalam
- mozna to zrobic na spotkania z przyjaciólmi bo wychodzi tego o wiele
wiecej niz na dwie osoby o duzych zoladkach ;))
pozdrawiam Ania
|