Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.max
well.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.super
news.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasta proszkowe
Date: Wed, 09 Jun 2004 11:38:23 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <ca73qp$gfc$1@nemesis.news.tpi.pl> <ca7400$hv4$1@news.onet.pl>
<4...@w...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 53
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204267
Ukryj nagłówki
Theli wrote:
>
> anna s wrote:
>
>> Witam!
>> Jestem ,,świeża'' ....nurtuje taki problem....dotyczy on wypieku
>> biszkoptu, który w trakcie wypieku pieknie wyrasta ale po wyjeciu z formy
>>
>> wraca do stanu sprzed wypieku ;-)
>> to samo dotyczy babki ...czyli generalnie ciast na proszkach
>
Tu pierwszy powazny blad - do biszkoptu nie dodaje sie proszku. Z proszkiem
to jest babka, a nie biszkopt.
>>
>> { dodam iz wypieki dróżdżowe wychodza mnie wyśmienicie}
>> mimo wielu prób nie zdołałam wykryć przyczyny ,,klapania '' ciasta
>>
>> gdzie robię błąd
>
> Sowa wrote:
>
>>
>> Nie robisz błędu - masz po prostu zły charakter, a od tego ciasto, jak
>> wiadomo, opada. :-)
>>
>
> albo zle zaklecie wypowiada
>
> Th.
Albo nie splunelas przez lewe ramie. Od tego zawsze siada. Ja natomiast
jestem dobrym czlowiekiem, co jest wynagradzane w udajacych sie ciastach -
moja dobroc polega na tym, ze sie tymi niezawodnymi przepisami dziele.
Jesli interesuje cie biszkopt, ktory zawsze wychodzi, polecam moj przepis.
Wiele osob tego przepisu uzywa, i wszystkim ten biszkopt wychodzi. Sowie tez
by wyszedl, gdyby zdecydowala sie zaryzykowac 5 jajek.
Przepis znajdziesz tu:
http://tinylink.com/?6tg7yHzANJ
A co do klapiacych babek, to ja mam teorie, ale najpierw napisz, wedle
jakiego przepisu ci klapia, i w jakim piecu/temperaturze pieczesz? No i czy
uzuwasz termoobiegu?
Magdalena Bassett
|