Data: 2006-03-08 08:29:27
Temat: Re: ciasto bez pieczenia
Od: "mrówka" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
CIASTO cytrynowe
Potrzebne składniki:
. 2 tabliczki białej czekolady
. 2 galaretki o smaku cytrynowym
. 200 g wiórków kokosowych
. 2 opakowania bitej śmietany w proszku(tej błyskawicznej)
. 1 paczka podłużnych biszkoptów
. 2 szklanki mleka
. 2 szklanki gorącej wody
. 1 paczka kokosanek do dekoracji
. nieco likieru adwokat do ponczowania biszkoptów
Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Dodajemy pokruszoną
białą czekoladę i mieszamy póki się nie rozpuści. Zostawiamy aż do
całkowitego przestudzenia. Z mlekiem ubijamy bitą śmietanę w proszku i gdy
zaczyna nabierać właściwej konsystencji, dodajemy po łyżce tężejącej
galaretki z czekoladą. Na koniec wsypujemy 3/4 wiórków kokosowych. Na
blaszce układamy biszkopty i ponczujemy je wedle uznania. Wylewamy ubitą
masę, posypujemy resztą wiórków i dekorujemy je kokosankami. Odstawiamy do
lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeśli kto ma ochotę może samemu pokusić
się o upieczenie biszkoptowego spodu. Można też dla urozmaicenia dodać do
masy płatki migdałowe.
|