Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.t
pinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto do pierogów z jagodami
Date: Tue, 13 Aug 2002 12:20:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <ajamk7$rom$1@news.tpi.pl>
References: <9...@a...leczna.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1029234119 28438 213.25.246.186 (13 Aug 2002 10:21:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Aug 2002 10:21:59 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119940
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joanna Mucha" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9409-1029226859@as1-214.leczna.dialup.inetia.pl
...
> . Pierogi z jagodami. Chciałabym, żeby ciasto było
> inne niz w zwykłych pierogach, żeby pasowało do smaku jagód. Macie może
> jakieś pomysły?
> mucha
dla mnie najlepszy- to ten najprostrzy- idealny do pierogow z jagodami:
ciasto:
2 szklanki maki
pol szklanki letniej wody
1 cale jajko
do jagod ok.1/2 kg.
z maki, wody i jajka zagniesc ciasto. Odkrajac do walkowania
po kawalku, reszta przykryta miseszka -nie wysycha. Na rozwalkowane cienko
ciasto nakladac wczesniej umyte na sicie jagody- dobrze jak podeschnie ta
woda z mycia.. Potrzeba ok. pol kilograma jagod. Nakladac jagody lyzka i
zalepiac pozadnie. Duze pierogi- ja wycinam normalna szklanka o ostrych
brzegach- ukladac na posypanym maka blacie. Pierogi wrzucamy do wrzacej ,
osolonej wody i przykrywamy. Gdy tylko zaczna sie gotowac, nalezy zdjac
pokrywke , pogotowac kilka minuta po wyplynieciu wyjac lyzka cedzakowa.
Jezeli pierogi beda jedzone na zimno- to lepiej je przelac goraca woda na
cedzaku- bo inaczej beda sie skubane zlepiac. Ja lubie na goraco i polewam
smietana 18 wymieszana z duza iloscia cukru.
czarnych zebow i jezyka zycze Jola L-L :)
|