Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!niusy.onet.pl
From: t...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto drozdzowe - co robie zle?
Date: 21 Feb 2003 12:04:21 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 33
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <b350lc$52h$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1045825461 31301 192.168.240.245 (21 Feb 2003 11:04:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Feb 2003 11:04:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.106.0.46, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142528
Ukryj nagłówki
>
> > Zaczyn sobie urosl, dodalam jaja, make, wyrobilam ryncami, przykrylam
> czysta
> > szmatka, postawilam kolo rozgrzanego pieca w pokoju i juz chyba na tym
> > etapie ponioslam porazke - nie wyroslo (czekalam ca godzine - moze za
> > krotko?).
>
> Szanowni grupowicze,
> ja też mam problem z ciastem drożdżowym, a konkretnie z rośnięciem.
> Rozumiem, że postawienie ciasta koło kaloryfera jest możliwe zimą, a gdzie
> stawiacie latem? Ostatnio przeczytałam, że w mikrofalówce ciasto rośnie
> wspaniale.Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem tzn. nastawiłam na 90W na 8
> minut, niestety nic się nie stało, nastawiłam więc znów na kolejne kilka
> minut i kolejne... Gdy widać było, że ciasto urosło - wyjęlam.Zadowolona
> mina zrzedła mi, gdy okazało się, że przy okazji to ciasto prawie się
> upiekło...Było to ciasto na drożdżowe racuchy, a tu nie było co smażyć. Z
> zapowiadanej ulubionej kolacji dzieci niewiele wyszło. W związku z tym mam
> pytanie: gdzie stawiacie ciasto do rośnięcia, gdy kaloryfery zimne i czy
> ktoś zna sposób na rośnięcie ciasta w mikrofalówce?Serdecznie dziękuję za
> podpowiedzi, bo jestem uparta i znów mam ochote próbować.
> Dziękuję, Małgosia.
>
>
Jaki masz Małgosiu piekarnik?
Ja mam elektryczny i nastawiam na 50 stopni i obserwuję ciasto przez szybkę . W
gazowym też można podgrzać na chwilę. Robię to jak się śpieszy, a jeśli jest
czas to rośnie w temp. pokojowej ( fakt,że czasem porę godzin), ale cóż...
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|