Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto dyniowe
Date: Thu, 21 Oct 2004 18:04:22 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 57
Message-ID: <cl8tn6$scq$1@inews.gazeta.pl>
References: <cl851j$ito$1@atlantis.news.tpi.pl> <4...@o...com>
<cl8r1b$7p1$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.9.74.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1098381862 29082 172.20.26.236 (21 Oct 2004 18:04:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Oct 2004 18:04:22 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: dialup-4.155.9.74.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219205
Ukryj nagłówki
Basiek <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> A ja moglabym prosic o to podobne do tarty?
Nadprogramowo podam "swoj" przepis na pumpkin pie (wlasnie taka duza 'tarta
dyniowa') to popularny deser na Thanksgiving Day (Swieto Dziekczynienia) w
USA. Przepis wyeksperymentowany wielokrotnie.
Tarta dyniowa z imbirem (Ginger Pumpkin Pie)
Do pieczenia - okragala blacha, ok 22 cm srednicy, ok. 5 cm glebokosci,
wysmarowana tluszczem.
Ciasto.
1 3/4 szklanki maki
1/2 szklanki margaryny albo masla (albo pol-na-pol)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
3 lyzeczki proszku do pieczenia
Wszystkei skladniki utrzec az powstanie jednolita masa.
Rozciagnac reka i wylozyc blache tak, aby ciasto troche "zwisalo" bo
bokach. "Podszczypac" zwisajace brzegi aby "ladnie wygladaly i dac ciastu
odpoczac przez ok. 1/2 godziny, nastepnie wlozyc do nagrzanageo piecyka i
podpiec przez ok 15 minut w 200C. Nie wyjmowac z formy.
Nadzienie
2 szklanki puree z dyni (upiec poprzedniego dnia)
Dynie w lupinie pokroic na kawalki, wyjac nasiennik i upiec na blasze w
temperaturze ok. 160C przez dwie-trzy godziny - az miazsz bedzie bardzo
miekki. Wyjac, powoli ostudzic az bedzie zupelnie zimna, obrac z lupiny,
pociapac na kawalki i puree w mikserze na jednolita paste.
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka slodkiej smietany
1 szklanka cukru (najlepiej brazowy krystaliczny)
2 lyzeczki zmielonego suchego imbiru
1/2 lyzeczki smielonych ziaren kolendry
W duzej misce jajka ubic z 1/2 szklanki cukru i wmieszac suche przyprawy.
Puree z dyni wlozycz na duza patelnie i powoli podgrzac. Jak bedzie gorace,
powoli wmieszac mleko i smietane (nie dopuscic do zagotowania sie!) Zdjac z
ognia. Powoli wlewac ubite jajka ciagle mieszajac az powstanie jednolita
masa.
Nadzienie wlozyc ostroznie do formy z ciastem tarty i piec w 200C przez ok.
45 minut - az ciasto bedzie jasno brazowe a nadzienie jeszcze
nieco "galaretowate." Wyjac, ostudzic (az nadzienie sie zupelnie zsiadzie),
pokroic "promieniscie", oblozyc bita smietana i jesc! Ma to mnostwo kalorii
ale jest bardzo smaczne :-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|