Data: 2004-10-21 18:04:22
Temat: Re: ciasto dyniowe
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basiek <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> A ja moglabym prosic o to podobne do tarty?
Nadprogramowo podam "swoj" przepis na pumpkin pie (wlasnie taka duza 'tarta
dyniowa') to popularny deser na Thanksgiving Day (Swieto Dziekczynienia) w
USA. Przepis wyeksperymentowany wielokrotnie.
Tarta dyniowa z imbirem (Ginger Pumpkin Pie)
Do pieczenia - okragala blacha, ok 22 cm srednicy, ok. 5 cm glebokosci,
wysmarowana tluszczem.
Ciasto.
1 3/4 szklanki maki
1/2 szklanki margaryny albo masla (albo pol-na-pol)
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
3 lyzeczki proszku do pieczenia
Wszystkei skladniki utrzec az powstanie jednolita masa.
Rozciagnac reka i wylozyc blache tak, aby ciasto troche "zwisalo" bo
bokach. "Podszczypac" zwisajace brzegi aby "ladnie wygladaly i dac ciastu
odpoczac przez ok. 1/2 godziny, nastepnie wlozyc do nagrzanageo piecyka i
podpiec przez ok 15 minut w 200C. Nie wyjmowac z formy.
Nadzienie
2 szklanki puree z dyni (upiec poprzedniego dnia)
Dynie w lupinie pokroic na kawalki, wyjac nasiennik i upiec na blasze w
temperaturze ok. 160C przez dwie-trzy godziny - az miazsz bedzie bardzo
miekki. Wyjac, powoli ostudzic az bedzie zupelnie zimna, obrac z lupiny,
pociapac na kawalki i puree w mikserze na jednolita paste.
4 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka slodkiej smietany
1 szklanka cukru (najlepiej brazowy krystaliczny)
2 lyzeczki zmielonego suchego imbiru
1/2 lyzeczki smielonych ziaren kolendry
W duzej misce jajka ubic z 1/2 szklanki cukru i wmieszac suche przyprawy.
Puree z dyni wlozycz na duza patelnie i powoli podgrzac. Jak bedzie gorace,
powoli wmieszac mleko i smietane (nie dopuscic do zagotowania sie!) Zdjac z
ognia. Powoli wlewac ubite jajka ciagle mieszajac az powstanie jednolita
masa.
Nadzienie wlozyc ostroznie do formy z ciastem tarty i piec w 200C przez ok.
45 minut - az ciasto bedzie jasno brazowe a nadzienie jeszcze
nieco "galaretowate." Wyjac, ostudzic (az nadzienie sie zupelnie zsiadzie),
pokroic "promieniscie", oblozyc bita smietana i jesc! Ma to mnostwo kalorii
ale jest bardzo smaczne :-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|