Data: 2005-12-25 21:15:37
Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "@nn" <ann@post>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "tapta" <t...@S...pl> napisał w wiadomości
news:doegp0$i07$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik draculka napisał:
>> W tym roku po raz pierwszy bede samodzielnie robic pierogi. Niby
>> wiem jakie składniki na ciasto itd. no ale.... podpowiedzcie proszę
>> co zrobić, żeby ciasto nie było za twarde, zbyt kleiste, ogólnie
>> żeby wyszło ok.
>
> Tu na grupie ktoś podawał rewelacyjny przepis: 3 szklanki mąki,
> szklanka gorącej wody i łyżeczka masła. Rewelacyjne proporcje,
> kleistość i miękkość. Polecam.
>
To był zdaje sie przepis Kota, robiłam w/g niego pierogi ze śliwkami na
wigilię - jeśli chodzi o kleistość, miękkość, elastyczność itp., itd.
to faktycznie jest o.k., natomiast po ugotowaniu wyszło takie...hmmm
jakby przezroczyste i twardawe, ale w sumie juz ich nie ma (tych
pierogów) ;)))
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Przeznaczenie jest jedno, ale sposobów jego realizacji wiele.
|