Data: 2004-10-19 15:31:13
Temat: Re: ciasto na pierogi a mąka
Od: "wektor" <w...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4173D21D.8000804@poczta.onet.pl...
> Anet wrote:
> > Naszła mnie ochota na pierogi . Ciasto robiłam zawsze z mąki tortowej
> > (wyłacznie takiej używam w kuchni + ziemniaczana). Ale ostatnio
czytając
> > grupę ktoś napisał, że ciasto do pierogów robi się z mąki poznańskiej.
Może
> > ktoś mi rozjaśni i podpowie jaka mąka do czego (wrocławska, poznańska,
nie
> > mówiąc o krupczatce).
>
> One maja rozne numeracje, nie wiem ktora ma jaki nr, ale zdaje sie ze od
> 450 (tortowa) w gore. Im wyzszy nr tym mniej oczyszczona maka i takie
> np. 2000 to akurat na bardzo czarny chleb sie nadaje ;)
Najwyższy numer, jaki może być, to 1000 dla czystej mąki razowej (1000 g
mąki z 1000 g zboża).
Pozdrawiam
wa
|