Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!new
sfeeds.belnet.be!news.belnet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu
!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto ptysiowe - smazone- pytanie
References: <a4dcqc$h22$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Date: Wed, 13 Feb 2002 10:12:01 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1013624107 4.33.132.12 (Wed, 13 Feb 2002 10:15:07 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Feb 2002 10:15:07 PST
X-Received-Date: Wed, 13 Feb 2002 10:15:08 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95900
Ukryj nagłówki
Basia wrote:
>
> Nigdy nie mogłam wpaśc na pomysł jak robione sa ciastka gniazdka - takie
> okrągle, trochę gumowate i włókniste w srodku...
> Jako dziewcze mlode (lat ok 13) cierpialam katusze wchodzac do baru gdzie
> gornicy pili piwo ale chec na to ciastko byla silniejsza od strachu ;-)
> Wczoraj w Swinoujściu na wystawie cukierni zobaczyłam takie cos, wlazłam do
> środka, ciastko nabyłam i mało nie połakałam się ze wzruszenia bo to był ten
> sam smak!
> Teraz nieco bardziej doswiadczona niz te ponad 15 lat temu analizowałam ten
> smak na różne sposoby i pomyślałam, ze może to jest ciasto jak na ptysie czy
> eklery tylko zamiast pieczenia w piekarniku smazone jak pączki czy
> faworki...
> Robiliście może kiedyś w domu takie gniazdka?
> Chyba poeksperymentuję...;-)))))))
>
>
Ciasto na ptysie mozna smazyc jak paczki. Po usmazeniu lukruje sie je
lub obsypuje pudrem, bo samo ciasto nie ma cukru. Mozna tez przez
szpryce nadziewac jakims budyniem waniliowym czy bita smietana.
ciaso ptysiowe
220 ml
110 gr masla
220 ml maki
4 jajka
Wode a maslem doprowadzic do wrzenia, dodac make i ucierac lyzka
drewniana az zacznie odchodzic od garnka. Przestudzic 1 minute, dodawac
po jednym jajku laczac dokladnie pomiedzy. Ciasto bedzie kleiste i
lepkie. Kulki wielkosci orzecha rzucac na gleboki goracy tluszcz i
smazyc po obu stronach az zlote. Bardzo rosna.
Magdalena Bassett
|