From: "Danka" <j...@z...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@r...fm> <91obg7$73n$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: ciasto vs termoobieg
Date: Tue, 19 Dec 2000 23:16:26 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Lines: 43
Message-ID: <3a3fde76$0$53501@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-gs397.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 977264246 53501 62.238.65.143
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.pl!news.trzeb
nica.net!news.tpi.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.
ebone.net!newsfeed2.news.nl.uu.net!sun4nl!news2.kpn.net!news.kpn.net!news1.kpn.
net!212.115.192.220.MISMATCH!news2.zeelandnet.nl!dreaderd.zeelandnet!not-for-ma
il
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39375
Ukryj nagłówki
Ja mam piekarnik na gorace powietrze, nie wiem czy to to samo co termoobieg,
ale zauwazylam jedno - temp. trzeba faktycznie ustawiac nizsza o jakies 10 -
20 st. Podobno wystarcza tez 10 min krotsze pieczenie. Ale mam wrazenie, ze
ciasta sa jakies suchsze, a poza tym np. biszkopt jakby nie rosnie tak, jak
powinien, wyrasta na srodku, a brzegi sa niskie. Ale babka, karpatka czy
keks wychodza miodzio.
Pozdr.,
Danka
"Sylwia & Jurek (XXL)" <X...@a...com> schreef in bericht
news:91obg7$73n$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Anna <a...@r...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@r...fm...
> >
> > Pytanie chyba do doswiadczonych w piekarzeniu z termoobiegiem: Czy ten
> > wynalzek ma wplyw na ciasta??? Ostatnio robilam karpatke z wlaczonym
> > termoobiegiem i cista wyszly.... plaskie.... Karpatka ledwo sie uniosla,
> > nie bylo zadnych gorek i dolinek :-(
> >
>
>
> Od jakiegos czasu mam kuchenke z termoobiegiem i choc ciasta wychodza
dobre,
> to zawsze mam watpliwosci, jak je piec. Chodzi o to, ze instrukcja do
> kuchenki jest do bani. Czasy pieczenia jakies takie dziwne i zagmatwane.
> Zupelnie niejasne. Poza tym jedni pisza, zeby przy pieczeniu w termoobiegu
> nie nagrzewac uprzednio piekarnika, a jeszcze inni, zeby nagrzewac. Jesli
> nie nagrzewam, to ciasto piecze sie zdecydowanie dluzej i ma wtedy
tendencje
> do wysychania. Podsumowujac moje doswiadczenia, jesli uda sie trafic z
> temperatura, to ciasta wychodza super, dobrze i rownomiernie wyrosniete .
> Aha i podobno temp. powinna byc nizsza niz w piekarnikach tradycyjnych.
>
> A moze ktos podzieli sie swoimi doswiadczeniami z termoobiegiem, please.
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
>
|