Data: 2000-12-19 22:16:26
Temat: Re: ciasto vs termoobieg
Od: "Danka" <j...@z...nl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja mam piekarnik na gorace powietrze, nie wiem czy to to samo co termoobieg,
ale zauwazylam jedno - temp. trzeba faktycznie ustawiac nizsza o jakies 10 -
20 st. Podobno wystarcza tez 10 min krotsze pieczenie. Ale mam wrazenie, ze
ciasta sa jakies suchsze, a poza tym np. biszkopt jakby nie rosnie tak, jak
powinien, wyrasta na srodku, a brzegi sa niskie. Ale babka, karpatka czy
keks wychodza miodzio.
Pozdr.,
Danka
"Sylwia & Jurek (XXL)" <X...@a...com> schreef in bericht
news:91obg7$73n$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Anna <a...@r...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@r...fm...
> >
> > Pytanie chyba do doswiadczonych w piekarzeniu z termoobiegiem: Czy ten
> > wynalzek ma wplyw na ciasta??? Ostatnio robilam karpatke z wlaczonym
> > termoobiegiem i cista wyszly.... plaskie.... Karpatka ledwo sie uniosla,
> > nie bylo zadnych gorek i dolinek :-(
> >
>
>
> Od jakiegos czasu mam kuchenke z termoobiegiem i choc ciasta wychodza
dobre,
> to zawsze mam watpliwosci, jak je piec. Chodzi o to, ze instrukcja do
> kuchenki jest do bani. Czasy pieczenia jakies takie dziwne i zagmatwane.
> Zupelnie niejasne. Poza tym jedni pisza, zeby przy pieczeniu w termoobiegu
> nie nagrzewac uprzednio piekarnika, a jeszcze inni, zeby nagrzewac. Jesli
> nie nagrzewam, to ciasto piecze sie zdecydowanie dluzej i ma wtedy
tendencje
> do wysychania. Podsumowujac moje doswiadczenia, jesli uda sie trafic z
> temperatura, to ciasta wychodza super, dobrze i rownomiernie wyrosniete .
> Aha i podobno temp. powinna byc nizsza niz w piekarnikach tradycyjnych.
>
> A moze ktos podzieli sie swoimi doswiadczeniami z termoobiegiem, please.
>
> Pozdrawiam
> Sylwia
>
>
|