Data: 2008-09-07 07:48:59
Temat: Re: ciasto z wiśniami z nalewki
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "skarb" <m...@g...pl> napisał
>
> zrobiłam swoją pierwszą nalewkę wiśniową. Wiśni została spora miska.
> Słyszałam, że ludzie zajadają się ciastem z udziałem takich
> procentowych wiśni. Szukam przepisu, który byłby odpowiedni.
> Czy myślicie, że np. do tego nadadzą się moje wiśnie?
> http://tiny.pl/8w14
Efekt może być niezgodny z oczekiwaniem. Świeże wiśnie mają
w sobie więcej wody a mniej cukru niż te z nalewki. Poza tym
przy gotowaniu ulotni się część promili - szkoda :)
Ja bym raczej dał te wiśnie do takiego ciasta gdzie się ich nie
gotuje i nie piecze. Np. ciemny biszkopt przełożony bitą śmietaną
(z dodatkiem cukru i wanilii) i tymi wiśniami. Albo tylko do
dekoracji.
Aha, nie wiem jak ty robiłaś, ale niektórzy robią nalewki na
wiśniach niedrylowanych, takich bym do ciasta wcale nie dawał,
jedynie do bezpośredniego spożycia.
|