Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Bydzio" <b...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: cienbki podklad do pizzyy
Date: Thu, 7 Nov 2002 09:51:42 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <aqd9l5$jb0$1@news.tpi.pl>
References: <aqbq7q$fib$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi111.koscierzyna.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1036659173 19808 217.96.148.111 (7 Nov 2002 08:52:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Nov 2002 08:52:53 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:133485
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Adam Kuc" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aqbq7q$fib$1@news.tpi.pl...
> jak gro zrobic?? probowalem tyle razy alez zawsze wychoidzl taki gruby ;(.
> Wnerwilem sie u kupuje tera podklady(cienkie) ale w koncu nie nadaza ich
> produkowac :-)
> Wiec musze znac przepis :P
> podzielcie sie plosze
Sprawdzony! U mnie zawsze wychodzi cienki w 100%!!
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
0,25 l ciepłego mleka
trochę wody
5 łyżek oleju
sól, pieprz do smaku
szczypta oregano
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku i wymieszać z mąką, olejem i przyprawami. W
miarę potrzeb dodać wodę, tak aby ciasto było równomiernie wilgotne (nie
może się lać). Powstałą masę wygniatać do czasu aż odchodzi od rąk.
Uformować kule i pozostawić do wyrośnięcia - musi podwoić swoją średnicę.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 5 mm.,
umieścić je na blasze i lekko podwinąć brzegi.
Teraz możemy przystąpić do komponowania farszu - co kto lubi, oby jak
najwięcej. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez ok. 15 minut.
Smacznego.
Bydzio
|