Data: 2002-11-07 08:51:42
Temat: Re: cienbki podklad do pizzyy
Od: "Bydzio" <b...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Adam Kuc" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aqbq7q$fib$1@news.tpi.pl...
> jak gro zrobic?? probowalem tyle razy alez zawsze wychoidzl taki gruby ;(.
> Wnerwilem sie u kupuje tera podklady(cienkie) ale w koncu nie nadaza ich
> produkowac :-)
> Wiec musze znac przepis :P
> podzielcie sie plosze
Sprawdzony! U mnie zawsze wychodzi cienki w 100%!!
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
0,25 l ciepłego mleka
trochę wody
5 łyżek oleju
sól, pieprz do smaku
szczypta oregano
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku i wymieszać z mąką, olejem i przyprawami. W
miarę potrzeb dodać wodę, tak aby ciasto było równomiernie wilgotne (nie
może się lać). Powstałą masę wygniatać do czasu aż odchodzi od rąk.
Uformować kule i pozostawić do wyrośnięcia - musi podwoić swoją średnicę.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 5 mm.,
umieścić je na blasze i lekko podwinąć brzegi.
Teraz możemy przystąpić do komponowania farszu - co kto lubi, oby jak
najwięcej. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st C przez ok. 15 minut.
Smacznego.
Bydzio
|