Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@p...onet.pl (Arabella)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co daje ciastu soda?
Date: 14 Jan 2001 17:19:06 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 59
Message-ID: <000601c07e42$4a8efcc0$d7684cd5@oemcomputer>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979489146 31174 213.180.128.22 (14 Jan 2001 16:19:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jan 2001 16:19:06 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-Received: from pi215.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl ([213.76.104.215]:1142 "HELO
oemcomputer") by priv0.onet.pl with SMTP id <S94754AbRANPyp>; Sun, 14 Jan
2001 16:54:45 +0100
X-Received: from pi215.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl ([213.76.104.215]:1142 "HELO
oemcomputer") by priv0.onet.pl with SMTP id <S94754AbRANPyp>; Sun, 14 Jan
2001 16:54:45 +0100
X-Received: from pi215.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl ([213.76.104.215]:1142 "HELO
oemcomputer") by priv0.onet.pl with SMTP id <S94754AbRANPyp>; Sun, 14 Jan
2001 16:54:45 +0100
X-Received: from pi215.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl ([213.76.104.215]:1142 "HELO
oemcomputer") by priv0.onet.pl with SMTP id <S94754AbRANPyp>; Sun, 14 Jan
2001 16:54:45 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41046
Ukryj nagłówki
Tzw "soda" dodana do ciasta powoduje, ze ciasto "rosnie", a wiec
zastepuje drozdze w ciescie drozdzowym.
W procesie pieczenia, pod wplywem temperatury nastepuje rozklad z
wydzieleniem dwutlenku wegla i wody ( woda w temperaturze powyzej 100
stopni jest przeciez w stanie gazowym), ktore powoduja rosniecie
ciasta.
Glownym skladnikiem proszkow do pieczenia ciast jest jednak nie soda,
lecz kwasny weglan amonowy. Pod wplywem temperatury w piekarniku
rozklada sie on na amoniak, dwutlenek wegla i wode, a wiec same gazy,
ktore uwalniajac sie, zwiekszaja objetosc ciasta. To samo "robia"
drozdze w ciescie drozdzowym, wytwarzajac dwutlenek wegla, ale w
temperaturze znacznie nizszej (22-26 stopni).
Soda, czyli kwasny weglan sodowy dodawana jest w kuchniach tanich
jadlodajni i kiepskich stolowek jak sadze w innym celu.
Potrawy (zupy) po dosypaniu sody szybciej sie ugotuja. Po dodaniu
tejze podnosi sie temperatura wrzenia zawartosci i w efekcie gotujemy
zupe w temperaturze powyzej 100 stopni. Czym wiecej sody, tym wyzsza
temperatura i krotszy czas gotowania.
Zupa po dodaniu sody dluzej zachowuje "swiezosc". Soda, majaca w
roztworach odczyn alkaliczny, neutralizuje kwasy, ktore powstaja w
trakcie przechowywania.
Uwazam, ze soda nie jest srodkiem szkodliwym a wszystko zalezy od
proporcji i ilosci ktorych uzywamy do gotowania, czy pieczenia.
Arabella
-
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Do: <p...@n...pl>
14 stycznia 2001 11:42
Temat: co daje ciastu soda?
> w kilku przepisach widzialam sode - do czego ona jest potrzebna
ciastu? czy
> nie mozna jej ominac? czy soda nie jest niezdrowa? pamietam jak
kiedys sie
> mowilo, ze obiady w szkole sa niezdrowe, bo kucharki dosypuja sody
do
> potraw, zeby sie szybciej zrobily?
>
>
> --
> Rena lub Gregor*
>
> ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
>
>
>
> *) niepotrzebne skreślić :)))
>
>
--
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|