Data: 2001-01-16 01:57:49
Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: "Ania Derejska" <a...@v...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3A6344FE.3072EE89@west.net...
> W niektorych przepisach na ciasta wystepuje i proszek do pieczenia, i
> soda. Z tego, co wiem, soda powoduje, ze ciasto rosnie natychmiast po
> jej dodaniu, natomiast proszek do pieczenia dziala przez dluzszy czas,
> dopiero, gdy ciasto sie ogrzeje. Stad mala ilosc sody dodana do
> proszkowej babki powoduje, ze babka rosnie bardzo szybko na poczatku (od
> sody), a nastepnie, gdy soda przestanie dzialac, zaczyna sie dzialanie
> proszku, ktory powoduje dalsze rosniecie. Sa rowniez ciasta na samej
> sodzie, ale dla mnie maja one "gryzacy" smak.
> Magdalena Bassett
>
Czy soda nie powoduje tego ze ciasta sa ciemne ???
Z tego co pamietam wszystkie ciasta, do ktorych uzywa sie sode
sa koloru brazowego co bardzo ladnie kontrastuje z biala masa
jaka mozna przelozyc takie ciasta.
pozdrawiam
Ania
|