Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co daje ciastu soda?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co daje ciastu soda?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-01-14 10:42:13

Temat: co daje ciastu soda?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

w kilku przepisach widzialam sode - do czego ona jest potrzebna ciastu? czy
nie mozna jej ominac? czy soda nie jest niezdrowa? pamietam jak kiedys sie
mowilo, ze obiady w szkole sa niezdrowe, bo kucharki dosypuja sody do
potraw, zeby sie szybciej zrobily?


--
Rena lub Gregor*

ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312



*) niepotrzebne skreślić :)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-14 16:19:06

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: a...@p...onet.pl (Arabella) szukaj wiadomości tego autora

Tzw "soda" dodana do ciasta powoduje, ze ciasto "rosnie", a wiec
zastepuje drozdze w ciescie drozdzowym.
W procesie pieczenia, pod wplywem temperatury nastepuje rozklad z
wydzieleniem dwutlenku wegla i wody ( woda w temperaturze powyzej 100
stopni jest przeciez w stanie gazowym), ktore powoduja rosniecie
ciasta.
Glownym skladnikiem proszkow do pieczenia ciast jest jednak nie soda,
lecz kwasny weglan amonowy. Pod wplywem temperatury w piekarniku
rozklada sie on na amoniak, dwutlenek wegla i wode, a wiec same gazy,
ktore uwalniajac sie, zwiekszaja objetosc ciasta. To samo "robia"
drozdze w ciescie drozdzowym, wytwarzajac dwutlenek wegla, ale w
temperaturze znacznie nizszej (22-26 stopni).
Soda, czyli kwasny weglan sodowy dodawana jest w kuchniach tanich
jadlodajni i kiepskich stolowek jak sadze w innym celu.
Potrawy (zupy) po dosypaniu sody szybciej sie ugotuja. Po dodaniu
tejze podnosi sie temperatura wrzenia zawartosci i w efekcie gotujemy
zupe w temperaturze powyzej 100 stopni. Czym wiecej sody, tym wyzsza
temperatura i krotszy czas gotowania.
Zupa po dodaniu sody dluzej zachowuje "swiezosc". Soda, majaca w
roztworach odczyn alkaliczny, neutralizuje kwasy, ktore powstaja w
trakcie przechowywania.
Uwazam, ze soda nie jest srodkiem szkodliwym a wszystko zalezy od
proporcji i ilosci ktorych uzywamy do gotowania, czy pieczenia.

Arabella
-
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Do: <p...@n...pl>
14 stycznia 2001 11:42
Temat: co daje ciastu soda?

> w kilku przepisach widzialam sode - do czego ona jest potrzebna
ciastu? czy
> nie mozna jej ominac? czy soda nie jest niezdrowa? pamietam jak
kiedys sie
> mowilo, ze obiady w szkole sa niezdrowe, bo kucharki dosypuja sody
do
> potraw, zeby sie szybciej zrobily?
>
>
> --
> Rena lub Gregor*
>
> ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
>
>
>
> *) niepotrzebne skreślić :)))
>
>



--

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 10:16:59

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: "Idol" <n...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Arabella napisał(a) w wiadomości:
<000601c07e42$4a8efcc0$d7684cd5@oemcomputer>...
>>ciasta.
>Glownym skladnikiem proszkow do pieczenia ciast jest jednak nie soda,
>lecz kwasny weglan amonowy.
raczej kwaśny pirofosforan sodu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 18:44:14

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

W niektorych przepisach na ciasta wystepuje i proszek do pieczenia, i
soda. Z tego, co wiem, soda powoduje, ze ciasto rosnie natychmiast po
jej dodaniu, natomiast proszek do pieczenia dziala przez dluzszy czas,
dopiero, gdy ciasto sie ogrzeje. Stad mala ilosc sody dodana do
proszkowej babki powoduje, ze babka rosnie bardzo szybko na poczatku (od
sody), a nastepnie, gdy soda przestanie dzialac, zaczyna sie dzialanie
proszku, ktory powoduje dalsze rosniecie. Sa rowniez ciasta na samej
sodzie, ale dla mnie maja one "gryzacy" smak.
Magdalena Bassett

Arabella wrote:
>
> Tzw "soda" dodana do ciasta powoduje, ze ciasto "rosnie", a wiec
> zastepuje drozdze w ciescie drozdzowym.
> W procesie pieczenia, pod wplywem temperatury nastepuje rozklad z
> wydzieleniem dwutlenku wegla i wody ( woda w temperaturze powyzej 100
> stopni jest przeciez w stanie gazowym), ktore powoduja rosniecie
> ciasta.
> Glownym skladnikiem proszkow do pieczenia ciast jest jednak nie soda,
> lecz kwasny weglan amonowy. Pod wplywem temperatury w piekarniku
> rozklada sie on na amoniak, dwutlenek wegla i wode, a wiec same gazy,
> ktore uwalniajac sie, zwiekszaja objetosc ciasta. To samo "robia"
> drozdze w ciescie drozdzowym, wytwarzajac dwutlenek wegla, ale w
> temperaturze znacznie nizszej (22-26 stopni).
> Soda, czyli kwasny weglan sodowy dodawana jest w kuchniach tanich
> jadlodajni i kiepskich stolowek jak sadze w innym celu.
> Potrawy (zupy) po dosypaniu sody szybciej sie ugotuja. Po dodaniu
> tejze podnosi sie temperatura wrzenia zawartosci i w efekcie gotujemy
> zupe w temperaturze powyzej 100 stopni. Czym wiecej sody, tym wyzsza
> temperatura i krotszy czas gotowania.
> Zupa po dodaniu sody dluzej zachowuje "swiezosc". Soda, majaca w
> roztworach odczyn alkaliczny, neutralizuje kwasy, ktore powstaja w
> trakcie przechowywania.
> Uwazam, ze soda nie jest srodkiem szkodliwym a wszystko zalezy od
> proporcji i ilosci ktorych uzywamy do gotowania, czy pieczenia.
>
> Arabella
> -
> Od: "rena" <r...@a...net.pl>
> Do: <p...@n...pl>
> 14 stycznia 2001 11:42
> Temat: co daje ciastu soda?
>
> > w kilku przepisach widzialam sode - do czego ona jest potrzebna
> ciastu? czy
> > nie mozna jej ominac? czy soda nie jest niezdrowa? pamietam jak
> kiedys sie
> > mowilo, ze obiady w szkole sa niezdrowe, bo kucharki dosypuja sody
> do
> > potraw, zeby sie szybciej zrobily?
> >
> >
> > --
> > Rena lub Gregor*
> >
> > ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> > http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
> >
> >
> >
> > *) niepotrzebne skreślić :)))
> >
> >
>
> --
>
> --
> Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-16 01:57:49

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: "Ania Derejska" <a...@v...ca> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3A6344FE.3072EE89@west.net...
> W niektorych przepisach na ciasta wystepuje i proszek do pieczenia, i
> soda. Z tego, co wiem, soda powoduje, ze ciasto rosnie natychmiast po
> jej dodaniu, natomiast proszek do pieczenia dziala przez dluzszy czas,
> dopiero, gdy ciasto sie ogrzeje. Stad mala ilosc sody dodana do
> proszkowej babki powoduje, ze babka rosnie bardzo szybko na poczatku (od
> sody), a nastepnie, gdy soda przestanie dzialac, zaczyna sie dzialanie
> proszku, ktory powoduje dalsze rosniecie. Sa rowniez ciasta na samej
> sodzie, ale dla mnie maja one "gryzacy" smak.
> Magdalena Bassett
>

Czy soda nie powoduje tego ze ciasta sa ciemne ???
Z tego co pamietam wszystkie ciasta, do ktorych uzywa sie sode
sa koloru brazowego co bardzo ladnie kontrastuje z biala masa
jaka mozna przelozyc takie ciasta.

pozdrawiam
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-16 07:59:04

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: "asia" <j...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ania Derejska <a...@v...ca> wrote in message
news:xUN86.4107$hP5.141308@wagner.videotron.net...
>
> >
> Czy soda nie powoduje tego ze ciasta sa ciemne ???
> Z tego co pamietam wszystkie ciasta, do ktorych uzywa sie sode
> sa koloru brazowego co bardzo ladnie kontrastuje z biala masa
> jaka mozna przelozyc takie ciasta.
Bo sode dodajemy przewaznie do ciast z kakao i tartymi owocami/dzemem jako
skladnik ciasta. I dlatego te ciasta sa ciemne? Mam racje czy cos chrzanie?
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-16 20:03:35

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: "Ania Derejska" <a...@v...ca> szukaj wiadomości tego autora


asia <j...@h...com.pl> wrote
> Bo sode dodajemy przewaznie do ciast z kakao i tartymi owocami/dzemem jako
> skladnik ciasta. I dlatego te ciasta sa ciemne? Mam racje czy cos
chrzanie?
> Asia
Eeeeee nie, w zadnym z moich przepisow nie ma ani kakao ani tartych owocow.
Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-16 21:27:05

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: "Ania Derejska" <a...@v...ca> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3A64E8D9.4CC43782@west.net...
>
>
> Soda nie dodaje ani nie zmienia koloru ciasta.
> MB

Zmienia, zmienia.
Kiedys jadlam u kolezanki takie, cistka ktore powstaly z jednego wielkiego
placka
pokrojonego ukosnie na kawalki. Kazdy kawalek byl obtoczony w polewie
czekoladowej a potem badz w rozdrobnionych orzechach, badz wiorkach
kokosowych
i innych temu podobnych. Ciasteczka po wierzu byly ciemne( wiadomo polewa
czekoloadowa)
a w srodku jasne. Bardzo mi to smakowalo wiec wzielam od niej przepis.
Do ciasta byla uzyta soda. Po upieczeniu moje ciasto bylo ciemne a nie
jasne.
Zadzwonilam do kolezanki i co sie okazalo ze ona sode rozpuszcza w
niewielkiej ilosci
soku z cytryny, wtedy ciasto wychodzi jasne.
Ania



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-17 00:35:37

Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



asia wrote:
>
> Ania Derejska <a...@v...ca> wrote in message
> news:xUN86.4107$hP5.141308@wagner.videotron.net...
> >
> > >
> > Czy soda nie powoduje tego ze ciasta sa ciemne ???
> > Z tego co pamietam wszystkie ciasta, do ktorych uzywa sie sode
> > sa koloru brazowego co bardzo ladnie kontrastuje z biala masa
> > jaka mozna przelozyc takie ciasta.
> Bo sode dodajemy przewaznie do ciast z kakao i tartymi owocami/dzemem jako
> skladnik ciasta. I dlatego te ciasta sa ciemne? Mam racje czy cos chrzanie?
> Asia


Soda nie dodaje ani nie zmienia koloru ciasta.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szybka kolacja
wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
gazeta wyborcza i kuchnia
Zupa Soljanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Pół tony najlepszej nie tylko w Polsce ale i na świecie kiszonej kapusty przyjedzie do Słupska na sylwestrowy bigos!!!
sos tajski Vifon a sriracha
Karp (nie tylko) humanitarnie swiąteczny
Freelance Web Designing in Japan,India,Hyd,UK,Singa pore,Hongkong
Discrete Random Signals and Statistical Signal Processing Charles W. Therrien

zobacz wszyskie »

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X