Data: 2001-01-14 16:19:06
Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: a...@p...onet.pl (Arabella)
Pokaż wszystkie nagłówki
Tzw "soda" dodana do ciasta powoduje, ze ciasto "rosnie", a wiec
zastepuje drozdze w ciescie drozdzowym.
W procesie pieczenia, pod wplywem temperatury nastepuje rozklad z
wydzieleniem dwutlenku wegla i wody ( woda w temperaturze powyzej 100
stopni jest przeciez w stanie gazowym), ktore powoduja rosniecie
ciasta.
Glownym skladnikiem proszkow do pieczenia ciast jest jednak nie soda,
lecz kwasny weglan amonowy. Pod wplywem temperatury w piekarniku
rozklada sie on na amoniak, dwutlenek wegla i wode, a wiec same gazy,
ktore uwalniajac sie, zwiekszaja objetosc ciasta. To samo "robia"
drozdze w ciescie drozdzowym, wytwarzajac dwutlenek wegla, ale w
temperaturze znacznie nizszej (22-26 stopni).
Soda, czyli kwasny weglan sodowy dodawana jest w kuchniach tanich
jadlodajni i kiepskich stolowek jak sadze w innym celu.
Potrawy (zupy) po dosypaniu sody szybciej sie ugotuja. Po dodaniu
tejze podnosi sie temperatura wrzenia zawartosci i w efekcie gotujemy
zupe w temperaturze powyzej 100 stopni. Czym wiecej sody, tym wyzsza
temperatura i krotszy czas gotowania.
Zupa po dodaniu sody dluzej zachowuje "swiezosc". Soda, majaca w
roztworach odczyn alkaliczny, neutralizuje kwasy, ktore powstaja w
trakcie przechowywania.
Uwazam, ze soda nie jest srodkiem szkodliwym a wszystko zalezy od
proporcji i ilosci ktorych uzywamy do gotowania, czy pieczenia.
Arabella
-
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Do: <p...@n...pl>
14 stycznia 2001 11:42
Temat: co daje ciastu soda?
> w kilku przepisach widzialam sode - do czego ona jest potrzebna
ciastu? czy
> nie mozna jej ominac? czy soda nie jest niezdrowa? pamietam jak
kiedys sie
> mowilo, ze obiady w szkole sa niezdrowe, bo kucharki dosypuja sody
do
> potraw, zeby sie szybciej zrobily?
>
>
> --
> Rena lub Gregor*
>
> ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
>
>
>
> *) niepotrzebne skreślić :)))
>
>
--
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|