Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co daje ciastu soda? Re: co daje ciastu soda?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: co daje ciastu soda?

« poprzedni post
Data: 2001-01-14 16:19:06
Temat: Re: co daje ciastu soda?
Od: a...@p...onet.pl (Arabella)
Pokaż wszystkie nagłówki

Tzw "soda" dodana do ciasta powoduje, ze ciasto "rosnie", a wiec
zastepuje drozdze w ciescie drozdzowym.
W procesie pieczenia, pod wplywem temperatury nastepuje rozklad z
wydzieleniem dwutlenku wegla i wody ( woda w temperaturze powyzej 100
stopni jest przeciez w stanie gazowym), ktore powoduja rosniecie
ciasta.
Glownym skladnikiem proszkow do pieczenia ciast jest jednak nie soda,
lecz kwasny weglan amonowy. Pod wplywem temperatury w piekarniku
rozklada sie on na amoniak, dwutlenek wegla i wode, a wiec same gazy,
ktore uwalniajac sie, zwiekszaja objetosc ciasta. To samo "robia"
drozdze w ciescie drozdzowym, wytwarzajac dwutlenek wegla, ale w
temperaturze znacznie nizszej (22-26 stopni).
Soda, czyli kwasny weglan sodowy dodawana jest w kuchniach tanich
jadlodajni i kiepskich stolowek jak sadze w innym celu.
Potrawy (zupy) po dosypaniu sody szybciej sie ugotuja. Po dodaniu
tejze podnosi sie temperatura wrzenia zawartosci i w efekcie gotujemy
zupe w temperaturze powyzej 100 stopni. Czym wiecej sody, tym wyzsza
temperatura i krotszy czas gotowania.
Zupa po dodaniu sody dluzej zachowuje "swiezosc". Soda, majaca w
roztworach odczyn alkaliczny, neutralizuje kwasy, ktore powstaja w
trakcie przechowywania.
Uwazam, ze soda nie jest srodkiem szkodliwym a wszystko zalezy od
proporcji i ilosci ktorych uzywamy do gotowania, czy pieczenia.

Arabella
-
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Do: <p...@n...pl>
14 stycznia 2001 11:42
Temat: co daje ciastu soda?

> w kilku przepisach widzialam sode - do czego ona jest potrzebna
ciastu? czy
> nie mozna jej ominac? czy soda nie jest niezdrowa? pamietam jak
kiedys sie
> mowilo, ze obiady w szkole sa niezdrowe, bo kucharki dosypuja sody
do
> potraw, zeby sie szybciej zrobily?
>
>
> --
> Rena lub Gregor*
>
> ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
>
>
>
> *) niepotrzebne skreślić :)))
>
>



--

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.01 Magdalena Bassett
16.01 Ania Derejska
15.01 Idol
16.01 asia
17.01 Magdalena Bassett
16.01 Ania Derejska
16.01 Ania Derejska
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?