Data: 2004-08-28 03:46:39
Temat: Re: co do tequili
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anica pisze:
>>tortille, guacamole, jakies miesa z salsa ???
>>
>
> a cos z tych rzeczy probowaliscie?
> co w miare sprawnie pojdzie zrobic dla kogos kto sie kuchnia meksykanska
> jeszcze nie paral?
> anica
>
>
Aniko!
Przypuszczam, ze trudnosc znalezienia dobrej odpowiedzi bierze sie z
tego, jak zostalo postawione poczatkowe pytanie: chodzilo Ci o jedzenie
"do" czy "pod" tequile.
Przyznaje sie: moje doswiadczenia w wyjazdow do Meksyku sa raczej typu
wakacyjno-turystycznego, wiec nie poczuwam sie do znajomosci kuchni czy
obyczaju meksykanskiego. Podejrzewam jednak, ze tequila jest tam
drinkiem, ze tak sie wyraze, rozrywkowym, rozluzniajacym, raczej nie
pije sie jej do jedzenia. I malo kiedy bez rozcienczenia (a tequila bywa
przeciez bardzo mocna!). Wiec przewaznie beda to jakies koktajle czy
mieszanki, typu margarita lub sangrita, a jak nie mieszana tequila, to z
minimalnymi dodatkami (n.p. sol i osemka limonki, jak na poczatku tej
serii odpowiedzi), przewanie - jako rodzaj aperitifu PRZED obiadem. Do
samego jedzenia w Meksyku zwykle jest albo piwo (b. dobre!), albo - moje
odkrycie z zeszlego roku! - zupelnie przyzwoite czerwone wino
meksykanskie z zachodu, z Baja California, czyli tego polwyspu, ktory
zaczyna sie w USA, a konczy w Meksyku.
Wertuje miarodajna ksiege 'The Taste of Mexico' - autorka Patricia
Quintana, 300 stron, omowione szczegolowo odmiennosci kazdego z regionow
tego pieknego i wielkiego kraju. Troche odniesien do tequili, ale nigdy
w kontekscie laczenia tego trunku z jakas potrawa. Wiec -- poddaje sie.
Nie mam odpowiedzi na Twoje pytanie. Ale tequile - bardzo polecam.
Pozdrowiam,
Zbyszek
--
http://MrGrill.pl
|