Data: 2005-07-12 08:49:10
Temat: Re: co jeszcze mozna zrobic z cukini
Od: "Przemek \"cateringowiec\"" <biuro_usuńto_@denver.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witaj :)
Polecam również kiszoną, ale nie tylko zieloną.
Szczerze mówiąc ja jadłem żółtą i była pyszna.
W tym roku zamierzam pobawić się w marynowanie.
Ponadto można pokroić w grubą kostkę i zalewać gorącą marynatą
słodko-kwaśną:
na 0,5 l octu - 1 kg cukru :))
albo
sosem pomidorowym (również na gorąco) - zimą będzie idealne chociażby do
makaronu.
Pozdrawiam,
Przemek
Użytkownik "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU
>
napisał w wiadomości news:davohb$288$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "_hehehe" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
> news:davnpt$gk3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> zaczal sie cukiniowy sezon
>> i dopafla mnie kleska urodzaju
>> :((((((
>> na jakie jeszcze sprawdzone sposoby mozna przyrzadzac cukinie
>> chodzi mi glownie o takie na spozycie poza sezonem
>> :)
>> aktualnie jadamy cukinie w postaci:
>> tak sie zastanawiam czy mozna cukinie w jakiejs postaci
>> przechowac np do jesieni czy zimy
>> ?
>> jakies marynaty lub przetwory
>> np krem z cukini na zupe
>> ????
>> z pozdrowieniami i usmiechami
>> _hehehe
>>
>
> Mizeria z cukini..ale miło jest dodać posiekana cebulke...
>
> ZIELONA cukinia sie doskonale kisi tak jak ogórki
>
> tak samo tez sie marynuje jak ogórki w occie
> jak mała to cała wieksza posiekana w plasterki kostki itp jak pasuje
> oczywiscie mozna dodawac i inne warzywa...papryke kalafior itd..
>
> Obrana pokrojona w kostke + tyle samo cebuli zasypać sola
> poczekać aż puści sok dodac posiekany czosnekziele angielskie
> listek laurowy+ ocet do słoików kropla oleju na wierzch i marynować..
>
> Cukinia sie świetnie przechowuje w chłodnym miejscu moze leżec i ze 2
> miesiace tak że spoko sie nie zmarnuje
>
> Ale ja polecam kiszona :))
>
> Marek
>
>
>
|