Data: 2002-10-11 07:57:42
Temat: Re: co to jest ciecierzyca?
Od: a...@p...onet.pl (Agnieszka Roos)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
> Mozna ja dodawac do salatek, do dan cieplych, robic pure.
I jeszcze kuskus mozna!!!
Juz kiedy podawalam:
Moja tesciowa podala mi rewelacyjny przepis na
sos do kuskusu, podobno oryginalnie marokanski:
szklanka cieciorki
pol kurczaka
0,5 kilo jagnieciny
3 papryki kolorowe
2 male cukinie
2 srednie marchewki
kawalek selera
pietruszka
sol, cayenne, curry, kardamon zielony
Cieciorke namoczyc, zalac nowa woda, dodac miesa, posolic, pocayenne,
pocurry (duzo), wrzucic 3-4 straczki (??? czy to stronczki? moje tak
wygladaja ;-)), marchewke, pietruszke i seler, gotowac do miekkosci. Mieso i
warzywa wyjac, pokroic w kawalki na jeden kens (warzywa w plasterki),
spowrotem do wywaru, dodac pokrojone w kwadraty papryki i w plasterki
cukinie, pogotowac jeszcze przez 15 min. az warzywa zmiekna. Towaru powinno
byc znacznie wiecej niz wody. Do kuskusu rzeczywiscie rewelacyjnie pasuje,
szczegolnie ze wzgledu na cieciorke - nie wiem czemu, ale swietnie ze soba
graja.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|