Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co z Czech
Date: Fri, 12 Aug 2005 08:14:26 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <ddhejg$fmi$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ddarjp$r52$1@news.onet.pl> <ddc753$lis$1@nemesis.news.tpi.pl>
<j...@4...com> <ddcq8v$a65$1@news.onet.pl>
<o...@4...com>
<dddpoh$r3m$1@news.lublin.pl>
<9...@4...com>
<ddf1p5$t41$1@news.lublin.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<ddfde7$plp$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: mgm.softman.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1123827120 16082 213.25.195.100 (12 Aug 2005 06:12:00
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 Aug 2005 06:12:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245759
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-CB66AB.20071111082005@news.gazeta.pl...
> In article <ddfde7$plp$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:wlalos-3F3F14.12360711082005@news.gazeta.pl...
> > > In article <ddf1p5$t41$1@news.lublin.pl>,
> > >
> > > Tuzemak, dawniej rum tuzemsky czyli krajowy nie jest zresztą czeskim
> > > wynalazkiem, tylko austriackim. Rum tuzemsky to dosłowne tłumaczenie
> > > Inländer Rum. Najbardziej znanym producentem rumu austriackiego od
ponad
> > > stu lat jest należąca obecnie do Stocka stara firma Stroh. Jej
produkty,
> > > zwłaszcza sławny rum 80 procentowy są znaczenie lepsze od czeskich
> > > tuzemaków, ale i tak to produkt dla amatorów, nieporównywalny z
> > > prawdziwym rumem.
> >
> > Na zaromatyzowanie coli się jednak nadaje.
>
> Od biedy. Sporo coli nim zaromatyzowałem. ;-)
No właśnie :-)
Dlatego polecam.
Ze Słowacji przywiozłem coś takiego jak czereśniowicę, wyraźnie jedzie
sztucznym aromatem dodanym do spirytusu, ale do coli też okazało się
znakomite.
> > Kupiłem ostatnio jakiś biały rum, który tego aromatu nie miał w ogóle.
Co to
> > było, że tak spytam przy okazji?
>
> Bacardi?
Możliwe, nie pamiętam, ale chodzi mi o to, że był bez tego właśnie aromatu.
Myślałem do tej pory, że rum z definicji musi mieć aromat, a ten był bez
koloru i niemal bez zapachu.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
|