Data: 2005-02-07 13:08:16
Temat: Re: co z ciecierzycy ?
Od: wiku <s...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwona M. wrote:
> namaczałam. Może ktos mi podsunie jakiś ciekawy przepis?
moze gulasz z ciecierzycy
przeklejam swoj stary przepis (pomidory swieze zastap puszkowymi):
40 deka cieciorki
oliwa
duza cebula
3-4 zabki czosnku (jak ktos nie lubi to mniej)
lyzka pokrojonej ostrej swiezej papryki chilli (lub czuszki) - wersja
ostra
mala papryka zolta, mala papryka czerwona, mala zielona
kilka (4-5) pomidorów
250 ml wywaru z warzyw
koncentrat pomidorowy maly
1. Ciecierzyce zalac duza iloscia wody i zostawic na noc. Nastepnego dnia
odcedzic i wsypac ziarna do duzego garnka z gotujaca sie , osolona woda.
Gotowac ok. 1, 2
godziny, az bedzie miekka. Odcedzic.
2. Cebule pokroic i lekko podsmazyc . Dodac zmiazdzony czosnek i smazyc
jeszcze ok. 1 minuty.
3. Pokroic papryke. Wsypac raze z papryka chilli do cebuli i czosnku.
Smazyc, mieszajac od czasu do czasu, az papryka bedzie miekka. Dodac
pomidory i dusic
4. Dodac wywar i koncentrat (nie caly, tyle az sos zgestnieje) potem
ciecierzyce i doprowadzic do wrzenia.
4. Zmniejszyc ogien i gotowac ok. 25 minut (bez przykrycia), az sos
troche odparuje i
zgestnieje
Ja dodaje do tego dania (razem z cebulka) podsmazony, pokrojony w
kostke boczek :)))
Pozdrawiam
WIKU
|