« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-06 11:36:49
Temat: co z czystego spirytusu?Witam,
w prezencie od znajomych ze Słowacji dostałem litr czystego spirytusu...
Co z niego można zrobić (ale "na szybko" ;-) - wiem, że nalewki
powinny postać nawet kilka miesięcy, a ja chciałbym zrobić coś na
święta.
Pozdrawiam -
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-06 12:14:05
Temat: Re: co z czystego spirytusu?> Witam,
> w prezencie od znajomych ze Słowacji dostałem litr czystego spirytusu...
> Co z niego można zrobić (ale "na szybko" ;-) - wiem, że nalewki
> powinny postać nawet kilka miesięcy, a ja chciałbym zrobić coś na
> święta.
Porterowke.
Mieszkasz spirytus pol na pol z porterem (ja mam przetrenowany porter
lodzki) i dolewasz do niego soku wisniowego.
Czekasz dwa tygodnie i ....
Bajka w smaku.
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
http:///www.toya.net.pl/~artnow
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 12:38:10
Temat: Re: co z czystego spirytusu?__\/\/aldek wrote:
> Witam,
> w prezencie od znajomych ze Słowacji dostałem litr czystego spirytusu...
> Co z niego można zrobić (ale "na szybko" ;-) - wiem, że nalewki
> powinny postać nawet kilka miesięcy, a ja chciałbym zrobić coś na
> święta.
> Pozdrawiam -
> Waldek
>
>
Nasaczyc duzo biszkoptów i zrobic duzo tortow ;)
--
mojra
I hit the door, all the dudes hit the floor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 13:22:54
Temat: Re: co z czystego spirytusu?__\/\/aldek napisał(a):
> Witam,
> w prezencie od znajomych ze Słowacji dostałem litr czystego spirytusu...
> Co z niego można zrobić (ale "na szybko" ;-) - wiem, że nalewki
> powinny postać nawet kilka miesięcy, a ja chciałbym zrobić coś na
> święta.
Jesli masz wisnie zasypane cukrem i jagody to zrobic nalewki. Z jablek z
pestkami tez od biedy mozna ;-)
Skorka z pomaranczy + rodzynki i zageszczony sok (naturalny - nie
sklpeowy) z wisni - pycha naleweczka...
A co do reszty to co najwyzej mozna nim "przedestylowac" wode zrodlana i
skarmelizowac cukier - calkiem niezla przepalanka wychodzi ;-)
Pozdrawiam
MAciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 14:56:45
Temat: Re: co z czystego spirytusu?MIODZIO Cby Lisio&Rodzina
0,5l spirytu
0,5l H2O
0,5 kg cytryn
250g miodu (słoiczek naturalnego)
miód wybełtać w wodzie (najszybciej podgrzewając i rozpuszczając w gotującej
się wodzie)
cytryny wycisnąć - pozbawić pestek i razem z miąższem dodać do bełtu I i
wybełtać
spirytus wlać do bełtu II bardzo powoli cały czas mieszając!
"Miodzio" musi się przegryść przez co najmniej 24h a potem możesz balangować
ile sie da i zapomnij o kacu
--
Pozdro
Lisio
Pyrlandia
lisekw(at)interia(dot)pl
http://poznan4u.pl/pyrypy.php?s=su&u=675
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 15:05:19
Temat: Re: co z czystego spirytusu?Miodówkę
7 łyżek miodu rozrobić ze szklanką miodu, dolać wody tyle, by było pół
litra, dodać pół litra spirytusu. Wymieszać razem. I teraz możesz ją
odstawić na kilka dni (do sklarowania, a potem wypicia) lub:
1. dodać cytryn, jak w poście powyżej,
2. dodać szczyptę lub dwie przyprawy do piernika z torebki (bez mąki) lub
zrobionej samemu,
3. dodać imbiru zmielonego,
4. wcisnąć ząbek czosnku (mały)!
Lub:
cytrynówka-winogronówka
? l spirytusu 96%
1 l soku (nie napoju, tylko soku) z białych winogron
1 cytryna, obrana, pokrojona w plastry
Wszystko wymieszać, po 12-24 godzinach wyjąć cytrynę, po 2-3 dniach gotowe
do picia. Genialne, choć tak nie wygląda, nie trzeba przepitki ;-).
w przypadku spirytusu słowackiego (moc 80%) dodać nieco mniej soku z
winogron.
I miodówkę, i winogronówkę możesz odstać, a potem zlać z wierchu ,
przecedzić przez sito, ale jakoś u nas wolimy z paprochami ;-), bo ponoć
zdrowsza :-))))))))).
Generalnie wymieszanie spirytusu z sokiem własnoręcznie robionym (pół na
pół) dobrze smakuje już po odstaniu 2 tygodni (zwłaszcza z sokiem z malin
leśnych lub z wiśni).
Jak zrobisz, napisz, jak smakowało.
Dorota
(jak się wyłącza taką grubą czcionkę?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 16:20:18
Temat: Re: co z czystego spirytusu?
Użytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:1e4c4f53d53214fd310d37b8cbb2237e@news.home.net.
pl...
> > Witam,
> > w prezencie od znajomych ze Słowacji dostałem litr czystego spirytusu...
> > Co z niego można zrobić (ale "na szybko" ;-) - wiem, że nalewki
> > powinny postać nawet kilka miesięcy, a ja chciałbym zrobić coś na
> > święta.
>
> Porterowke.
> Mieszkasz spirytus pol na pol z porterem (ja mam przetrenowany porter
> lodzki) i dolewasz do niego soku wisniowego.
> Czekasz dwa tygodnie i ....
>
> Bajka w smaku.
>
Ale jak bardzo szybko to
wystarczy sok wisniowy z kartonu (Hortex najlepszy) i spirt..
na litr soku pół litra spirytusu i niech postoi momencik
Może być to samo z sokiem z czarnej pożeczki
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 16:43:50
Temat: Re: co z czystego spirytusu?Tego pewnie nie znacie....
Butelka 2,5l Sprite
+
Twoja butelka spirytusu (1 litr)
Zlej to razem po wymieszaniu do butelek i wstaw do wanienki ultradzwiekowej.
UWAGA - wlaczaj wanienke najpierw na 1 sekunde i tak do pozbycia sie
dwutlenku wegla. Kiedys gdy o tym nie wiedzialem zlizywalem "sprajtowke" z
sufitu. Na koniec wlacz wanienke ultradzwiekowa na 15 - 30 minut i gotowe do
spozycia. Wanienka zalatwia "przegryzanie". Goscie ida a Ty szykujesz super
wodeczke.
Jeden tylko problem - nie wszyscy maja wanienke ultradzwiekowa.....
Ryf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 16:55:08
Temat: Re: co z czystego spirytusu?Dorota *** wrote:
> 7 łyżek miodu rozrobić ze szklanką miodu,
===
?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-06 16:59:36
Temat: Re: co z czystego spirytusu?Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cp22ul$m8q$1@inews.gazeta.pl...
> Dorota *** wrote:
> > 7 łyżek miodu rozrobić ze szklanką miodu,
> ===
> ?
>
> waldek
> ===
Masz problem ze zrozumieniem kobiet?
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.805 / Virus Database: 547 - Release Date: 04-12-03
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |