Data: 2008-09-15 15:24:39
Temat: Re: co z ostre?yn?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aggie wrote:
> Witam
>
> Mam sporo ostrezyn w ogrodzie. MAcie jakis spradzony przepis na jakies
> przetwory? Nie mam pomyslu co z nich zrobic, oprócz tego, zeby je zjesc ;)
>
> Pozdrawiam
> Aggie
>
U nas tez sie sezon wlasnie zaczal. Ja z jezyn robie sos do wafli i deserow:
Dowolna ilosc jezyn przebrac, umiescic w garnku o ciezkim dnie, dolac
kilka lyzek wody i doprowadzic do wrzenia. Zagotowac ostro przez 2-3
minuty az jezyny popekaja. Przelac przez sito i przetrzec miazsz,
odrzucajac pestki. Przelac sok z miazszem z powrotem do garnka, dodac
cukru wedle smaku, zagotowac znow do zawrzenia i przelac do butelek lub
sloikow, ktore nalezy od razu zamknac lub zakrecic.
Rowniez zamrazam duza ilosc jezyn, ktore potem uzywam do ciast w zimie.
MB
|