Data: 2005-07-25 09:19:01
Temat: Re: co z tym ryżem?
Od: "fagot" <f...@f...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dziś na obiad robię szaszłyki i chcę podać do nich ryż. Nie chcę żeby to
> był ryż po prostu ugotowany na sypko. Nie planuję sosu. Co z nim zrobić?
Usmażyć.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wysyp ryż i smaż do czasu
kiedy ziarna staną się "mleczno" mętnej barwy. Dodaj sos sojowy lub zioła do
smaku, podlej niewielką ilością bulionu lub wywaru z duszenia warzyw,
przykryj i poczekaj aż ryż wchłonie wszystko co wlałaś. Podlewaj niewielkimi
ilościami płynu(bulion,wywar co wolisz) żeby nie rozcizpciać ryżu. Może nie
jest to "ortodoksyjny" sposób przyrządzenia ryżu ale tak "usmażony" ryż jest
soczysty i przyjmuje zapach i smak ziół, których dodałaś.
|