Data: 2001-11-08 12:45:16
Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Marek Lang" <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basia <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
> Do tej pory kladlam ja na kanapke z pomidorem albo do salatki, ale przy
tej
> pogodzie nie mam ochoty na zimne rzeczy (na mysl o majonezie z lodowki
> dostaje dreszczy).
> No i tak wlasnie mysle, do czego cieplego ja uzyc?
> Wiadomo, moge ja podgrzac i zjesc ale nie o to mi chodzi ;-)
Najbardziej klasyczne zastosowanie fety to tzw. 'salatka grecka'. Cebula
pokrojona w poltalarki, pokrojone na osemki pomidory, ogorki pokrojone w
grube plasterki (albo na kawalki wielkosci kawalkow pomidora) do tego drobno
pokrojona zielona papryka.. Calosc obficie polana oliwa tloczona na zimno.
Na to plaster fety. Wszystko posypane przyprawa, nie pamietam dokladnie, ale
jest tam na pewno tymianek, oregano...
Ewentualnie krewetki w sosie pomidorowym z feta. Sos pomidorowy z grubo
pokrojona uduszona cebula, z krewetkami i kawalkami fety - smakuje niezle.
Marek
|