Data: 2006-04-17 20:32:37
Temat: Re: co zrobić, żeby cykoria nie była gorzka?
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. schrieb:
> Le lundi 17 avril 2006 ŕ 21:55:07, dans <e20rqp$878$2@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
>
>> gsk napisał(a):
>>> Gdzieś przeczytałam, że cykoria robi się gorzka, gdy nie jest przechowywana
>>> w ciemności. W supermarkecie jest zawsze bardzo jasno, a cykoria prawie
>>> zawsze gorzka.
>
> To nie ma nic wspolnego. Ilosc luksow w sztucznym oswietleniu jest
> znikoma. Zreszta sprobuj przyspieszyc dojrzewanie pomidora pod
> zarowka...
>
>>> Co zrobić, żeby pozbyć się tej goryczy?
>
>> Wymoczyć we wodzie :)
>
> Obciac koncowki, to one sa najbardziej gorzkie.
>
> No i ta goryczka to wlasnie taka uroda cykorii. Jezeli nie lubisz to
> lepiej kup kapuste pekinska :)
uciąć końcówki, wyciąć głąba. Można sparzyć gorącą wodą. Nie za długo,
bo ociapnie. No i nie pić do tego herbaty miętowej, jak mi się zdarzyło.
Piołun to nic w porównaniu z tą mieszanką.
Waldek
|