Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia cos dobrego z Morza Srodziemnego Re: cos dobrego z Morza Srodziemnego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: cos dobrego z Morza Srodziemnego

« poprzedni post
Data: 2000-02-28 14:15:40
Temat: Re: cos dobrego z Morza Srodziemnego
Od: "ostry" <o...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Sounds good - natomiast w kwestii bakłażana najlepiej chyba byłoby lekko
przesmażyć połówki - z tego co pamiętam przy długotrwałym smażeniu robi się
gorzki

--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Zalewscy napisał(a) w wiadomości: ...
>Nie tak dawno rodziciele moi zdecydowali wyslac mnie w celach edukacyjnych
w
>szeroki i daleki swiat.
>Traf chcial, ze trafilam na Maltę, małe trzy wyspowe panstewko 100 km
>"ponizej" Sycylii.
>Nie dosyc, ze panujace tam warunki klimatyczne roznia sie od naszych mniej
>wiecej jak goracy piekarnik od lodowki, to jeszcze Maltanczycy maja
>"przykry" zwyczaj jedzenia posilkow tylko rano i wieczorem.
>Rozumialam w pelni niechec do goracej pizzy lub ociekajacego serem
>spaghetti, gdy panowała na dworze temeratura 40 stopni w
>cieniu, niemniej jednak moj slowianski zoladek domagał się czegos "na
>zab" o zwykłej dla nas, Ludzi Polnocy, porze, czyli kiedy było wlasnie
>najgorecej.
>Mocno zas dziwil sie, kiedy wyzej wymienione, BAAARDZO ciezkie potrawy
>spozywałam okolo 8 wieczorem, czyli wtedy, kiedy Maltanczycy zaczynaja
>tak naprawde zyc, bo dopiero wtedy "srodowisko" robilo sie sprzyjajace
>aktywnosci.
>
>Teraz wyjasniam po co ten przydługi wstęp: moja gospodyni, na wpol
>Maltanka, a na wpol Holederko-Angielka (nie znalazłam ani jednego
>"pelnokrwistego" Maltanczyka) zrobiła kiedys potrawe, której przypadkiem
>przygladalam sie w czasie "procesu obrobki".
>Byla to salatka, ktora na czesc miasta, w ktorym mieszkalam, nazwalam
>SALATKA ST. JULIEN
>Potrzebujemy: 0,5 kg ryzu, 1 baklazan (lub kabaczek lub cukinie), 2
>srednie papryki (im wiecej kolorow, tym bedzie ladniej salatka wygladac),
>2 twadre pomidory (im mniej bedzie w nich soku, tym lepiej - na Malcie byl
>specjalny, " bezsokowy" gatunek), 2 małe cebule, olej kukurydziany
> najlepiej, ale slonecznikowy też nie jest zly, w tym miejscu powinnam
>napisać maltanski kozi ser ;-))))))))))))))))
>ale udalo mi sie znalezc polskie zastepstwo dla tego specyficznego smaku,
>tak wiec: 25dag sera FETA, 25dag "plesniaka" i pol cytryny (trzeba wylowic
>pestki - dbajmy o swoje zeby). Do smaku polecam pieprz bialy. Inne
przyprawy
>"zabija bukiet smakow" w sałatce, a solic nie trzeba, bo jest FETA.
>
>Gotujemy ryz (taki z woreczka najlepiej - po co sie babrac, a musi byc
>sypki).
> W tym samym czasie kroimy FETE w centymetrowa kostke, plesniaka w
>jeszcze drobniejsza i skrapiamy cytryna (uwaga na te pestki!!!). Teraz
>lejemy na patelnie olej jak do głębokiego smazenia i smazymy pokrojonego w
>kostke baklazana i papryke (tu troche mniejsza kostka niż w baklazanie) do
>momentu, az poczujemy, że zrobil sie miekki miazsz, a skorka rumiana. Ryz
>sie
>gotuje, baklazan z papryka - smazy, a my w tym czasie kroimy pomidory,
>taaak, w kostke, a cebule im w drobniejsza tym lepiej. Dodajemy to do
serow,
>wrzucamy zawartosc patelni i odcedzony ryż. Mieszamy dodajac pieprzu
>białego.
>Salatka jest pyszna na goraco, może nawet zastapic caly obiad, ale jak
>pozniej wsadzi sie do lodowki, to moze stanowic tez chlodnutka kolacyjke.
>Zycze smacznego i bede wdzieczna za ewentualne komentarze, bo moja rodzina
>nie byla chyba obiektywna w swoich zachwytach (jak to rodzina ;-)
>Aha, porcja jest na okolo 6 osob a salatka w smaku jest niezwykle
delikatna,
>moim
>Dziadkom (kuchnia poznansko-lodzka) w ogole nie przypadla do gustu.
>Motyl
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.02 Artur Nowacki
29.02 Zalewscy
29.02 ZJP
01.03 Mariusz Butler
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6