Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: coś z jednego garnka
Date: Wed, 24 Oct 2001 10:51:04 +0200
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 32
Message-ID: <9r5veb$alg$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
References: <9r5uqc$ffl$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h1.nat.wsp.zgora.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1003913486 10928 212.109.141.113 (24 Oct 2001 08:51:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Oct 2001 08:51:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76247
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ela" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9r5uqc$ffl$1@news.onet.pl...
: Przede mną impreza - w sobotę. Przyjdzie kilkanaście osób. Chciałabym
: przygotować ciepłą potrawę ale już w piątek, w sobotę zrobię tylko jakieś
: sałatki. Najlepiej coś jednogarnkowego, tylko do odgrzania. Przepraszam za
: wyliczankę ale powiem co już było i nie chciałabym się powtarzać: Bigos,
: Chilli con carne, Musaka, Bami Goreng, Duszonki ziemniaczane, Pierogi,
: Sajgonki.
: Może macie jakiś sprawdzony przepis, może coś orientalnego...?
: Z góry dziękuję!
Boeuf Strogonow proponuje.
1/2 kg wołowiny,
mąka,
tłuszczu,
1 cebula,
śmietana (do smaku)
2 swieze papryki
ketchupu (do smaku)
papryka,
sól,
pieprz
Wołowinę pokroić w paski długości 5 cm, szerokości 1 cm i grubości 1 cm.
Oprószyć mięso solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na
złoty kolor, nie dosmażać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu sporządzić
zasmażkę z cebuli i mąki z dodatkiem przypraw, rozprowadzić ketchupem i
śmietaną, dodac paprykę pokrojoną w kostkę, zagotować. Doprawić do smaku, polać
zrumienione mięso.
pozdr. Wilma
|