Data: 2001-10-24 08:51:04
Temat: Re: coś z jednego garnka
Od: "{Wilma}" <w...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ela" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9r5uqc$ffl$1@news.onet.pl...
: Przede mną impreza - w sobotę. Przyjdzie kilkanaście osób. Chciałabym
: przygotować ciepłą potrawę ale już w piątek, w sobotę zrobię tylko jakieś
: sałatki. Najlepiej coś jednogarnkowego, tylko do odgrzania. Przepraszam za
: wyliczankę ale powiem co już było i nie chciałabym się powtarzać: Bigos,
: Chilli con carne, Musaka, Bami Goreng, Duszonki ziemniaczane, Pierogi,
: Sajgonki.
: Może macie jakiś sprawdzony przepis, może coś orientalnego...?
: Z góry dziękuję!
Boeuf Strogonow proponuje.
1/2 kg wołowiny,
mąka,
tłuszczu,
1 cebula,
śmietana (do smaku)
2 swieze papryki
ketchupu (do smaku)
papryka,
sól,
pieprz
Wołowinę pokroić w paski długości 5 cm, szerokości 1 cm i grubości 1 cm.
Oprószyć mięso solą, pieprzem i mąką, obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na
złoty kolor, nie dosmażać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu sporządzić
zasmażkę z cebuli i mąki z dodatkiem przypraw, rozprowadzić ketchupem i
śmietaną, dodac paprykę pokrojoną w kostkę, zagotować. Doprawić do smaku, polać
zrumienione mięso.
pozdr. Wilma
|